Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa."— Transkript prezentace:

1 Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa

2 Co je strojně dělené maso Postup přípravy Charakteristika suroviny Potravně bezpečnostní kritéria Výrobky

3 Co je strojně dělené maso

4 Postup přípravy Netržní ryba Kapr - zbytky po filetování Chlazení Vakuové balení Zpracování do výrobků

5 Měření pH a teploty u ryb před zpracováním

6

7 Vakuové balení strojně děleného masa

8 Charakteristika suroviny

9 Model uspořádání pokusu pro mikrobiologické hodnocení Skupina A - Mražená 90 dní Po zpracování a dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C Po dvou dnech skladování 10 o C a dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C Po čtyřech dnech skladování 10 o C a dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C Skupina B - Čerstvá svalovina Po zpracování dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C Po dvou dnech skladování 10 o C a dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C Po čtyřech dnech skladování 10 o C a dalších 30/90 dní při teplotě -25 o C

10 Textura TA.XTPlus - technika zahrnuje stlačování vzorku v několika (obvykle ve dvou) cyklech za přesně definovaných podmínek.

11 Senzorika čtyři jakostní znaky: vůně, chuť, pachuť a konzistence

12 Potravně bezpečnostní kritéria - celkový počet mikroorganismů - rozvoj psychrofilních a psychrotrofních mikroorganismů - stafylokoky (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes a Escherichia coli) dozorové orgány (Státní veterinární správa ČR, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, orgány ochrany veřejného zdraví) předpis Společenství a nařízení Komise (ES) č. 1441/2007 a nařízení Komise č. 365/2010/EU Listeria monocytogenes a salmonela jsou na prvním místě v ukazatelích zdravotní nezávadnosti potravin kategorie potravin pro přímou a nepřímou spotřebu nejvíce jsou ohroženy především těhotné ženy, velmi malé děti, starší lidé, lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin nebo lidé s oslabenou imunitou

13 Rozvoj psychrofilních a psychrotrofních bakterií největší rozvoj při nízké teplotě, bývají velkou příčinou znehodnocení potravin surovina před zpracováním uchovávaná mrazením 90 dní, potom separovaná a rozborovaná po 30/90 dnech skladování

14 CPM, psychrotrofní a psychrofilní - (A2) dva dny při teplotě 10 o C - (A2/30) dva dny při teplotě 10 o C a dalších 30 dní při teplotě -25 o C - (A2/90) dva dny při teplotě 10 o C a dalších 90 dní při teplotě -25 o C

15 Výsledky rozvoje mikroorganismů ve skupinách výrobků

16 Výsledky rozvoje mikroorganismů při použití tekutého kouře za 20 dnů sledování

17 Výsledky rozvoje mikroorganismů ve výrobcích s aplikací přípravku Sea-i za 40 dnů sledování

18 Biogenní aminy - histamin, putrescin, tyramin, tryptamin, fenylalanin a kadaverin

19 souhrnné senzorické hodnocení rozdíly mezi čerstvým a mrazeným strojně děleným masem

20 Výrobky

21 Tekutý kouř a strojně dělené maso

22 Návrh obalu rybího párku

23 balení klobás

24 Záběry z postupu zpracování při přípravě sušeného strojně děleného masa

25 Opatření 3.1.a Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa


Stáhnout ppt "Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa."

Podobné prezentace


Reklamy Google