Přirozené a umělé ekosystémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Krajina a životní prostředí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Přirozené a umělé ekosystémy.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
OBILOVINY.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
Miroslava Melicharová
Pole.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Rostliny našich polí – obilniny 4. ročník
Potraviny rostlinného původu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Užitkové rostliny.
Sady a zahrady Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
ROSTLINY POLÍ.
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Mgr. Věra Vasiljevičová
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hospodářské plodiny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Pole - kulturní rostliny
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Lipnicovité.
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
EKOSYSTÉM POLÍ opakování Přírodověda 4. ročník Gabriela Mikulková 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Přirozené a umělé ekosystémy

CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.

EKOSYSTÉMY UMĚLÉ PŘIROZENÉ

Polní ekosystémy

Kde a proč pěstujeme hospodářské plodiny? ZDROJ POTRAVY ZDROJ SUROVIN NA POLI Podle jakých hledisek rozdělujeme hospodářské plodiny? ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ ÚČELU PĚSTOVÁNÍ

Obilniny

ZÁSTUPCI OBILNIN Obilniny (též obiloviny) polní hospodářské rostliny pěstované pro svá semena - obilná zrna (zvaná též cereálie) poměrně nenáročné obilná zrna lze dlouho skladovat a vytvářet zásoby. ZÁSTUPCI OBILNIN PŠENICE JEČMEN ŽITO OVES KUKUŘICE

Pšenice

PŠENICE OBECNÁ

PŠENICE OBECNÁ Jedna z nejstarších hospodářských plodin. Pochází z jihozápadní Asie. Používá se zejména k výrobě mouky na pečení rohlíků, buchet či světlého chleba.

Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou? Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní části bez obalu a klíčku. V 19. století došlo k zásadní změně výroby mouky. Obilná zrna se začala vymílat, tj. před mletím byl odstraněný vnější obal a klíček a zůstala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka. Hlavním důvodem bylo prodloužení trvanlivost mouky. Vymíláním získáme bílou mouku, která má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně v zrnu obsažených. Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena o většinu vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů B a vitaminu E. U celozrnné mouky je však velmi důležité, aby byla v biokvalitě, protože umělé pesticidy – chemické látky k hubení škůdců - použité při pěstování se ukládají hlavně v obalu zrna.

Ječmen

Ječmen setý

JEČMEN SETÝ Tuhé dlouhé osiny. Používá se k výrobě pivního sladu, náhražky kávy a často jako krmivo.

Žito

ŽITO SETÉ

ŽITO SETÉ Je odolnější než ostatní běžné obiloviny. Používá se k přípravě tmavé „chlebové“ mouky, jako náhražka kávy nebo k výrobě alkoholu (gin, žitná).

Oves

OVES SETÝ

OVES SETÝ Žluté až bílé zbarvení. Květenství lata (ostatní – květenství klas). Používá se převážně k přípravě ovesných vloček a jako krmivo.

Kukuřice

KUKUŘICE SETÁ

samčí květenství samičí květenství

kukuřičný klas

KUKUŘICE SETÁ Statná, 1 – 3 m vysoká rostlina. Jednopohlavné květy jsou v rozlišených květenstvích. Používá se převážně jako krmivo. Neobsahuje lepek! Pochází ze Střední Ameriky. kukuřičná siláž

Ekosystémy přirozené a umělé Ekosystém přirozený bez zásahů člověka jsou tu přírodní podmínky a přirozené vztahy mezi organismy např. deštný prales, potok, velehory Ekosystém umělý založený člověkem, závislý na jeho péči např. pole, zahrada, park

Rozmanitost polních ekosystémů Hospodářské plodiny na polích jsou zdrojem potravy a surovin. Obilniny - využití: obilky, stonky = sláma PŠENICE OBECNÁ – mouka (světlá) JEČMEN DVOUŘADÝ – pivní slad, náhražka kávy, krmivo ŽITO SETÉ –mouka (tmavá-chlebová), náhražka kávy OVES SETÝ – krmivo, ovesné vločky KUKUŘICE SETÁ – při bezlepkové dietě (kukuřičná mouka), krmivo, z Ameriky

Závěr: Vysvětli rozdíl mezi přirozeným a umělým ekosystémem, uveď 2 příklady od každého. Které obilniny znáš? K čemu se nejčastěji používají? Co je sláma? Kterou obilninu můžeme použít i při bezlepkové dietě?