1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Úvod do ekologického zemědělství VY_32_INOVACE_11.02.01 Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 4. ledna 2013 Anotace Žáci se seznámí s pojmem ekologické zemědělství, historií vzniku EZ a současným stavem EZ v ČR Metodický pokyn Výkladová prezentace s otázkami k zopakování
Ekologické zemědělství - úvod Ekologické zemědělství je v Evropě i v ČR uznávaná metoda, která je dnes definována zákonem. Zákon č. 242/2000 Sb. O ekologickém zemědělství Ekologickým zemědělstvím se rozumí zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují, znečišťují nebo zamořují životní prostředí nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a chování a na pohodu chovaných hospodářských zvířat. EZ je alternativou ke konvenčnímu zemědělství.
Ekologické zemědělství Typické pro EZ je: Je udržitelné. Je šetrné k životnímu prostředí. Podporuje biodiverzitu. Nepoužívá syntetické pesticidy. Nepoužívá syntetická minerální hnojiva. V chovu zvířat dodržuje zásady welfare.
Cíle ekologického zemědělství Udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci. Pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje. Produkovat kvalitní potraviny a krmiva. Minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů (odmítnutí syntetických hnojiv a přípravků na ochranu rostlin).
Cíle ekologického zemědělství Hospodářským zvířatům vytvořit podmínky odpovídající jejich fyziologickým a etologickým potřebám. Umožnit zemědělcům a jejich rodinám ekonomický a sociální rozvoj. Udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny.
Ekologické zemědělství - úvod EZ vzniklo ve střední a západní Evropě po 1.světové válce. Významný rozvoj nastal v 70. letech 20. století. 1991 – přijato nařízení Rady EHS č. 2092/91 o ekologickém zemědělství a označování zemědělských produktů a potravin. Toto nařízení umožnilo možnost výhradního používání označení bio a eko. V Evropě nejvíce rozšířeno v Itálii, Rakousku, Německu, Španělsku a Francii.
Ekologické zemědělství v ČR První zmínky o EZ v letech 1985 – 1987 v odborných publikacích. Reakce na negativa socialistické zemědělské velkovýroby. Po roce 1990 začaly vznikat první podniky zabývajícím se ekologickým zemědělstvím. 1. 1. 2001 nabyl účinnosti zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.
Ekologické zemědělství v ČR – současný stav Stav z roku 2011 (zdroj: Ročenka 2011, MZe) počet farem 3920 výměra zemědělské půdy v EZ 482 927 ha podíl z celkové výměry ZPF v % 11,4 Strmý vzestup do roku 2009, nyní stagnace
Opakování 1. Ekologické zemědělství je alternativou k jakému zemědělství? 2. Kdy došlo k významnému rozvoji EZ v Evropě? 3. V kterých evropských státech je EZ nejrozšířenější? 4. Kdy začaly vznikat v ČR první ekofarmy? 5. Kolik procent celkové výměry zemědělské půdy je obhospodařováno v systému EZ?
Opakování - řešení 1. Ekologické zemědělství je alternativou k jakému zemědělství? konvenčnímu 2. Kdy došlo k významnému rozvoji EZ v Evropě? v 70. letech 20. století 3. V kterých evropských státech je EZ nejrozšířenější? Itálii, Rakousku, Německu, Španělsku, Francii 4. Kdy začaly vznikat v ČR první ekofarmy? Po roce 1990 5. Kolik procent celkové výměry zemědělské půdy je obhospodařováno v systému EZ? 11,4
Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006 http://etext.czu.cz/php/skripta/skriptum.php?titul_key=4&idk apitola=39&string=obilniny#obilniny