Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.1312.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Tuky použití, skladování, vady, opakování Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s použitím tuků ve výrobě pokrmů, podmínkami skladování, vady, opakování tuků Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Tuky rostlinné, tuky živočišné, tuhé, mazlavé, tekuté, skladování, vady Datum 19.3. 2013
Tuky –použití skladování, opakování Použití tuků v kuchyni, skladování, vady, opakování
Použití tuků Máslo – předkrmy, pomazánky, těsta, polévky, omáčky Ztužený tuk – na smažení, do těst, náplně Mazlavé tuky – na pečení, na polevy, smažení, pomazánky
Použití tuků Olej – dušení, pečení, smažení, do těst, zálivky na saláty Bylinkové oleje – na zálivky – bazalkový, česnekový Vepřové sádlo – pomazánka na chleba, smažení, do těst Husí sádlo – smažení, pomazánka
Skladování tuků Skladujeme: v chladírnách, chladných skladech ve tmě v dobře větraných prostorách
Vady tuku Žluknutí Plíseň Cizí pach Vady obalu
Samostatný úkol Odpověz: Jaké druhy tuků rozlišujeme? Z jakých surovin se získávají oleje? Které oleje znáš? Druhy živočišných tuků? Jaké je použití tuků v kuchyni?
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images