Dějiny právního myšlení Přednáška I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
1 Dějiny právního myšlení Přednáška III. Iusnaturalismus vs. Právní positivismus II.
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mezinárodní právo a jeho vliv
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Dějiny právního myšlení Přednáška II. Iusnaturalismus vs
Regulátory v automatizaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Vznik pracovního poměru
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
MIKROEKONOMIKA Podnik, jeho cíle a funkce.
Dějiny právního myšlení Přednáška V. Účel práva / účel v právu
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Úvod do filozofie.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název projektu: Moderní škola
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Gymnasium Jižní Město Praha
Subjektivní a objektivní právní odpovědnost Pojem interpretace práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Filozofické disciplíny
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecné výklady o důkazech
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Dějiny právního myšlení Přednáška I Dějiny právního myšlení Přednáška I. Úvod do kursu – dělení disciplíny filosofie práva

Uvažování o podstatě práva V jaké podobě se právo objevuje a jaké prvky právo vytvářejí a jak se do výsledné podoby práva skládají? Jak jsou normy, jejichž obsah má specifický význam, spojeny se skutečným světem? Jak právo získává správnost nebo legitimitu?

Otázky provázející právní filosofii (H.L.A. Hart) Jak se právo liší od příkazů podložených hrozbami a jak se k nim vztahuje? Co jsou to pravidla a do jaké míry je právo nutné s nimi spojovat? Jak se právní povinnost liší od mravní povinnosti?

noetika / gnoseologie práva právní axiologie Okruhy zájmu ontologie práva noetika / gnoseologie práva právní axiologie

Okruhy zájmu – ontologie práva BYTÍ PRÁVA Učení o základních prvcích jsoucího nebo o způsobu bytí předmětů určitého okruhu. Filosoficko-právní bádání, které usiluje o základní charakteristiku každého právního řádu (nebo systému). Co to vlastně je právo? H.L.A. Hart: „Co je právo?“ Zkoumá podstatu práva → řadí právo do stupňovité výstavby reálného světa, určuje jeho místo; řeší základní otázky platnosti a závaznosti.

Ontologie práva Jak rozpoznáme právo? Jsou to pozitivní normy? Je podstatná účinnost (efektivnost) právní normy? Vnější aspekty účinnosti Vnitřní aspekty účinnosti Je podstatný způsob vydávání a příslušná procedura? Jsou to normy vyplývající z jiného systému? Právní normy mají přirozenou příčinu a zdroj v jednání soudců, ale i lidí ve vzájemné interakci.

Je založena na antropologických úvahách (O. Weinberger) Ontologie práva Je založena na antropologických úvahách (O. Weinberger) člověk je jednající bytost člověk je společenská bytost člověk tvoří instituce

Okruhy zájmu – noetika práva NOETIKA / GNOSEOLOGIE PRÁVA Poznání práva a pravdivost práva Je možné dospět k pravdě? Můžeme ve vztahu k právu používat termín pravdivost? Má smysl hledat pravdivý popis okolního světa při řešení právních otázek?

Jak poznat právní pravidlo? Jaká jazyková forma je mu vlastní? Gnoseologie práva Jak poznat právní pravidlo? Jaká jazyková forma je mu vlastní? Jak se liší příkaz práva od příkazu ozbrojence mířícího pistolí? Je možné platnost práva připodobnit k pravdivosti výpovědi? Zkoumá materiální podmínky právnického poznávání → jednotlivé noetické kategorie se v podstatě kryjí s kategoriemi ontologickými.

Okruhy zájmu – právní axiologie Učení o hodnotách, jejich povaze a vztazích, které je provázejí. PROBLÉM SPRAVEDLNOSTI objasňování kategorií „spravedlnost“ a „nespravedlnost“ typologie problémů spravedlnosti rozvíjení argumentačních schémat pro řešení problémů spravedlnosti

Právní axiologie Co je mírou spravedlnosti? Právní řád? Jednání člověka? Existuje stabilní pojem spravedlnosti? Lze dokázat, co je spravedlivé? Existuje jistota v tom, co je „skutečně“ spravedlivé? Existuje univerzální „vědomí spravedlnosti“?

Program přednášek Positivismus vs. iusnaturalismus I. Positivismus vs. iusnaturalismus II. Konstruktivní metafyzika aneb imperativ nezměnitelnosti materiálního jádra ústavy Účel práva a účely v právu Právní normy: kontexty filosofické Právní principy Zásada proporcionality: variabilita její struktury Kategorie pravdivosti v normativním myšlení Právní jazyk a právní hermeneutika Interpretace a argumentace v právu Problém spravedlnosti I. Problém spravedlnosti II.