KRÉMY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: krémy, charakteristika, kakaový, máslový Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: Výukový materiál k technologii přípravy pokrmů pro III.ročník oboru kuchař - číšník Dum: 495 Vypracováno: II.pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA Krémy jsou součástí desertů Vysoká energetická hodnota Nízká biologická hodnota Základní surovinou je máslo či puding varenie.markiza.sk
ŽLOUTKOVÝ ZÁKLADNÍ KRÉM Krémový prášek, žloutky a vanilkový cukr rozmícháme v 1\3 mléka. Zbylé mléko a cukr přivedeme do varu a za stálého míchání nalijeme připravenou směs a vše důkladně převaříme. Vařený krém rychle vychladíme, čímž zabráníme vytvoření škraloupu a hrudek. Po vychlazení použijeme krém na přípravu náplní.
Máslový a tukový krém Vychlazený základní žloutkový krém vyšleháme ve stroji. Pak přidáme změklé máslo v poměru 1 : 1 a vyšleháme v hladký krém. Přidáme-li máslo získáme základní tukový krém. Během šlehání krém mírně zahřejeme, aby se zvýšila jeho šlehatelnost a lépe se spojily suroviny. www.peceniejeradost.sk
DALŠÍ DRUHY Kávový máslový krém základní máslový krém, kávová pasta, kulér Máslový krém s kakaovou polevou základní máslový krém, rozpuštěná neředěná cukrářská kakaová poleva
DALŠÍ DRUHY Likérový máslový krém základní máslový krém likérový výtažek Oříškový máslový krém základní máslový krém, pasta z lískových oříšků varenie.markiza.sk
DALŠÍ DRUHY Ananasový máslový krém základní máslový krém, sekaný sterilovaný ananas, kyselina citrónová, ananasová šťáva Kakaový krém základní máslový krém, proseté kakao kucharka.vareni.cz
ZDROJ Vlastní zkušenosti znalosti a poznatky z praxe Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 2, Fortuna, ISNB 80-7168-626-3s. 82 - 93