Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. NÁPLNĚ květen 2013VY_32_INOVACE_OVY_090217

2 Náplně  Dávají výrobkům pestřejší chuť;  podle druhu posouvají nutriční hodnotu pečiva;  dříve se používaly vařené náplně;  dnes se používají náplně ze směsi.

3 Maková náplň vařená  Rozemletý mák vaříme hodinu ve sladkém nálevu (voda + cukr);  pak vmícháme mléko a dochutíme citronovou kůrou, mletou skořicí a vanilkovým cukrem;  do úplně vychládlé náplně přidáme rum a strouhanku (na zahuštění) a necháme přes noc rozležet (není nutné).

4 Ořechová náplň vařená  Mleté oříšky, voda a cukr se svaří;  povaříme, vmícháme sušené mléko, citronovou kůru a skořici;  nakonec přidáme strouhanku.

5 Tvarohová náplň vařená  Tvaroh, sušené mléko, krémový prášek, cukr a žloutky se povaří;  po ochlazení přidáme citronovou kůru a bílkový sníh. Tvarohová náplň nevařená  Podle receptury navážíme tvaroh, cukr, vaječný obsah, vanilku, puding (nebo škrob), vanilkový cukr a citropastu – a vše společně promísíme.

6 Hrušková náplň vařená  Sušené hrušky se rozvaří do měkka ve vodě.  Směs se pak okoření badyánem, skořicí, rumem a promíchají se s povidly.  K dosažení lepší chuti je dobré 1 den nechat odležet.

7 Maková náplň ze směsi  Směs se skládá z cukru, máku, pšeničné mouky, škrobu, aromatu a koření;  přiváží se v pytlích.  Výroba: směs se nadávkuje do díže, na dávku směsi přidáme 60 % vody (např. 1 kg směsi – 600 ml vody).  Takto připravenou náplň krátce promícháme asi 1 minutu a necháme 20 minut odležet; poté předáme k dalšímu zpracování.  Můžeme vylepšit rozinkami, rumem nebo mandlemi.

8 Ořechová nádivka ze směsi  Směs se skládá z cukru, ořechů vlašských, strouhanky, pšeničného škrobu, sójové mouky, aromat a kakaa;  přiváží se v pytlích.  Výroba: směs + 60 % vody se vymíchá asi 1 minutu a nechá se 10 minut odležet.  Pokud je konzistence řidší, přidáme strouhanku.

9 Jablková nádivka ze směsi  Směs se skládá z 91 % jablek, cukru, stabilizátoru, konzervačních látek, želatiny a kyseliny citronové.  Přiváží se v plastových nádobách a skladuje se v chladné místnosti.  Výroba: směs se mísí se sušenými jablkovými čtverečky a to v poměru 12 % na kilo směsi.  Nakonec se přidá skořice.

10 Tvarohová nádivka  Tvaroh se smíchá s vodou v poměru 20 % vody na kilo tvarohu.  Krátce se vyšlehá (30 až 60 sekund) a poté se přidává stabilizátor.

11 Povidlová náplň  Dováží se již připravená.  Před zpracováním se krátce zamíchá.  Může se přidat rum a koření.  Uchovává se v chladné a suché místnosti.

12 Posypky a ozdoby sekané mandlerozinky alginátmarmeláda


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google