Úvod Ukončení předmětu Písemná zkouška: písemný test.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ANEB PROŽITEK Z POHYBU PSYCHOMOTORIKA. Psychomotorika Životní podmínky společnosti se mění Neustále vzrůstá životní tempo Jehož vedlejším produktem je.
Body&Mind představuje skupinu moderních tělesných cvičení uznávající význam vzájemných vztahů mysli a duše. Je založen na tzv. holistickém (komplexním)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Power jóga.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Cíl Cílem je optimální souhra parasympatického a sympatického větve nervového, endokrinního a imunitního systému jako výraz optimální přizpůsobivosti organismu.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Energetická hodnota potravin (EH)
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Základy automatického řízení 1
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Sportovní psychologie - aplikace
Negativní vliv mycích prostředků II.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Regenerační přípravky I.
Architektonická kompozice
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název projektu: Moderní škola
Dobrý den Horská klinika 2011.
Název projektu: Moderní škola
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Vliv sportu na rozvoj a motivaci mládeže Richard Beneš
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Co si vezmu na….
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
Člověk a životní prostředí
Návykové látky Alkohol
Vztah k životnímu prostředí
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Geometrie řízení a uložení kol.
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

úvod Ukončení předmětu Písemná zkouška: písemný test

Harmonizační cvičení / pojem Jedná se o variabilitu cviků a sestav, které mají za cíl harmonizaci těla, mysli a duše Kalokagathie (GR)- výraz pro harmonickou osobnost – péče o člověka, jeho pohyb i psychiku prof. Véle: „souvislost vztahu psychických a fyzických vlastností organismu, kdy vzájemným vyvážením těchto vztahů se harmonizoval vývoj dokonalého a eufunkčního (správně fungujícího) jedince“

H.C. neznamená jeden konkrétní typ cvičení, protože sestav a způsobů, kterými se dá pomoci při hledání „harmonie“ je mnoho. Dochází k uvědomování si sebe sama, celkovému ztišení mysli a koncentraci. Všechny pohybové aktivity H.C. směřují k harmonizaci jednotlivých životních elementů, a tím k nárůstu životní síly a životního potenciálu. H.C. jsou vhodná pro všechny věkové kategorie – individuálně přizpůsobit.

INDIKACE Pracují s energií (čakry, energetické bloky..) Snižují fyzické i psychické dopady dlouhodobého stresu (manažeři, studenti, sportovní příprava..) Zvyšují koncentraci pozornosti (dechová a relaxační cvičení, rovnovážná) Napomáhají uvědomování si sama sebe

Využití HC: Cvičení propojené s dechem, které vrací tělo do přirozeného, vyrovnaného stavu. Protahováním a uvolňováním se aktivují energetické (akupunkturní) dráhy těla, harmonizují se fyzické orgány i psychika, čímž je možné předcházet širokému spektru fyzických i duševních potíží. Terapie psychosomatických onemocnění Úspěšné působení je udáváno při léčení depresí, vyčerpání, úzkosti, bolestí hlavy, z napětí, vysokého krevního tlaku, dýchacích obtíží, vředů trávicího traktu, syndromu dráždivého tračníku, zánětu tlustého střeva, revmatoidní artritidy, bolesti v dolní části páteře, ischiasu a astmatu.

Pro vrcholové i rekreační sportovce představují vhodnou formu kompenzace, mohou být součástí psychologické přípravy a doplnit prostředky regenerace. Lze je využít pro zlepšení výkonu sportovců, tanečníků, lidí pracujících na vysokých profesních pozicích Mohou být složena z velmi jednoduchých a fyzicky nenáročných cviků tak, aby byla vhodná nejen pro „zdravé“, ale i pro jedince se zdravotním omezením ( pro všechny věkové skupiny, zejména pro seniory)

Význam HC - shrnutí Prevence negativních civilizačních vlivů - špatné pohybové návyky, stereotypy, stres, napětí V oblasti sportu - prevence zranění, součást procesu regenerace sportovců, zlepšení výkonnosti Terapie psychosomatických onemocnění

Harmonizační cvičení Jóga Chi-kung (chi-vitální energie) 5 Tibeťanů Tai-chi Reiki Thajská masáž Shiatsu Feldenkraisova metoda Alexandrova metoda Bojová umění (aikido) Veškeré PA za cílem harmonizace osobnosti

Moderní formy H.C. BIKRAM jóga („horká“ jóga – 90min 26 ásan+2 dýchací cv. Ve 42°C) IYENGAR jóga (precizní nastavení pozic + pomůcky) JIVAMUKTI jóga (kombinace ásan, meditace, vědomého dechu s hudbou + učení starých písem – styl Hatha Jógy) KUNDALINI jóga (dynamická cvičení + dech + meditace – probuzení uvnitř, kundalini=energie uložená v kořeni páteře) POWER jóga-dynamické střídání poloh s důrazem na sílu a ohebnost VINYASA jóga (celky Hatha Jógy – celistvá cvičení ásan) TANTRA jóga (žít život s láskou k sobě a k partnerovi, spojení M+Ž) Body-Mind cvičení