TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Trávení Proces rozkladu potravy na jednodušší látky, které se dál vstřebávají Jedná se o mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání je proces přesunu rozložených živin stěnou trávící trubice do krve a mízy Následně dochází k vylučování (odstraňování nestrávených a nevyužitelných zbytků potravy; zplodin metabolismu)
Stavba částí trávicí soustavy Trávicí soustava je trubice, do níž ústí malé i velké žlázy Stěna trávicí trubice je tvořena 4 vrstvami (vnitřní vrstva – sliznice, podslizniční vazivo, svalová vrstva, zevní vazivový obal)
Trávicí soustava Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Konečník Slinné žlázy, slinivka břišní, játra
Doplň, co víš? Slinné žlázy Jícen Žaludek Játra Žlučník Slinivka břišní Tenké střevo Tlusté střevo Apendix Konečník b) d) c) e) f) g) h) i) j)
Jaká je hlavní funkce trávicí soustavy? Přijímání potravy, její chemické a mechanické zpracování a následné rozložení na jednodušší látky. Co je trávení? Jde o chemické štěpení látek, které jsou obsaženy v potravě, na látky jednodušší. Co nepatří do trávicího ústrojí? Dutina ústní, hrtan, jícen, žaludek, ledviny, tenké střevo, tlusté střevo. Hrtan, ledviny. Kde se tráví bílkoviny, tuky a sacharidy? Žaludek tráví bílkoviny, tenké střevo tuky, ústní dutina a tenké střevo sacharidy.
Zdroje [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg> dan izzo. The Digestive System animation. In:YouTube [online]. 31.7.2007 [cit. 2013-06-29]. Dostupné na <http://www.youtube.com/watch?v=q3986Yfl5cU> Ioan-Mihai Gale I. [cit. 2013-06-29].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASistemul_digestiv.svg> KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.51-65.