Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Trávicí soustava Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2

3 Trávicí soustava Má tyto funkce: příjem potravy trávení
vstřebávání látek do vnitřního prostředí organismu odstranění nestravitelných zbytků v podobě stolice

4 Jak vypadáme uvnitř?

5

6 Dutina ústní a slinné žlázy
Trávení je rozmělňování potravy. Začíná v dutině ústní – zde je potrava zpracována mechanicky pomocí zubů a jazyka. Do dutiny ústní vytékají sliny ze slinných žláz. Sliny obsahují ptyalin – enzym štěpící cukry. Potrava dále postupuje do hltanu.

7

8 Jícen a žaludek Z hltanu sousto postupuje do jícnu.
Jícen je 25 cm dlouhá trubice, která peristaltickými vlnami posunuje potravu do žaludku. Žaludek je svalový vak, kde je trávenina promíchána s trávicími šťávami – kyselinou chlorovodíkovou, pepsin. Po zpracování je trávenina posunuta do tenkého střeva.

9

10 Tenké střevo Tenké střevo se skládá ze tří částí : dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. Je dlouhé 4 – 5 m, je složeno do kliček. Vnitřní stěna tenkého střeva je pokryta klky. V celém tenkém střevě probíhá trávení a vstřebávání. Většina vstřebávaných látek je dále zpracována v játrech. Do dvanáctníku ústí dva vývody – z jater a ze slinivky břišní.

11 Játra Jsou největší žlázou v těle, jejich hmotnost je 1,5 kg.
Jsou uložena v pravém podžebří. Vylučují žluč – žlutozelenou tekutinu. Žluč napomáhá štěpení tuků.

12 Slinivka břišní Je asi 18 cm dlouhá žláza.
Tvoří se zde pankreatická šťáva – napomáhá štěpení tuků, cukrů, bílkovin. Část slinivky břišní tvoří hormony, které jsou vylučovány do krve. Slinivka je orgán nezbytný pro život.

13 Tlusté střevo Tenké střevo přechází v tlusté.
Začíná slepým střevem s červovitým výběžkem, kde jsou mízní uzliny. Další části tlustého střeva jsou vzestupný, příčný a sestupný tračník a esovitá klička. V tlustém střevě se vstřebávají hlavně vitamíny a voda. Zbytky potravy vstupují do konečníku a řitním otvorem opouštějí tělo.

14 Onemocnění trávicí soustavy
Pro zdraví člověka je důležité složení přijímané potravy. Zánět červovitého výběžku Parazitární onemocnění – roupi, škrkavky, tasemnice. Průjmová onemocnění – rotaviry, nevhodné složení jídelníčku. Zácpa – vinou nedostatku vlákniny, nedostatek pohybu.

15 Otázky 1. Vysvětlete rozdíly mezi tenkým a tlustým střevem.
2. Jaký význam mají játra a slinivka břišní pro trávení potravy ? 3. Vyhledejte na internetu některé nemoci trávicí soustavy a jejich příčiny. 4. Najděte na internetu rozdíly mezi trávicí soustavou býložravců a masožravců.

16 Odpovědi 1. prezentace str. 10 a 13
2. prezentace str. 11 a 12 – vylučují trávicí enzymy – žluč a pankreatickou šťávu pro trávení různých složek potravy

17 ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení s trávicím systémem
- vysvětlení funkce a význam trávicích enzymů - důležitost vyvážené stravy pro zdraví člověka - práce s prezentací - Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, první pomoci, chemii.

18 Použitá literatura, zdroje
LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000. JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN Zdroje : Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS"

Podobné prezentace


Reklamy Google