Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Shoda přísudku s podmětem
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Stavba věty jednoduché
Slovesa (verba).
PŘECHODNÍKY Mgr. Michal Oblouk.
Slovesný vid Dokonavý nedokonavý.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Shoda přísudku s podmětem
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Slovesa.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SLOVESNÝ VID Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
jazyk a jazyková komunikace český jazyk
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
holé, rozvité, několikanásobné
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PŘECHODNÍKY chtě nechtě nedbaje (na) nehledě (k, na) nemluvě (o) nevyjímaje.
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název školy:ZŠ A MŠ Březno Autor:Petr Pacholátko Název:VY_32_INOVACE_45 Přechodníky Téma: Přechodníky Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Slovesný rod.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Eva Kotounová
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_04_6Č-Přechodník přítomný a minulý AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: Listopad 2013 OVĚŘENÍ: 9.12.2013 ANOTACE: Materiál je určen k seznámení žáků s přechodníkem přítomným a minulým, následuje praktické procvičování, kdy žáci vyhledávají tvary přechodníků ve větách, určují rod a číslo a nakonec sami přechodníky tvoří.

Opakování učiva o vidu Vid dokonavý Vid nedokonavý Sloveso označuje děj časově ohraničený, jednorázový, neopakující se, např. usmát se, přijít, napsat, odletět, koupit, vymalovat, navštívit Sloveso vyjadřuje děj časově neohraničený, opakující se, např. smát se, přicházet, psát, letět, kupovat, malovat, navštěvovat

Přechodníky jsou tvary knižní, setkáme se s nimi hlavně v umělecké literatuře ve větě jsou vždy doplňkem, protože se vztahují k podmětu i přísudku umožňují vyjádřit současnost či předčasnost děje mají tři tvary: pro rod mužský pro rod ženský a střední pro množné číslo nezávisle na rodu

Přechodník přítomný Vyjadřuje děj současný s dějem přísudkového slovesa (Usmívaje se na ni hladil ji po vlasech. Usmíval se na ni a přitom ji hladil po vlasech.) tvoří se od sloves nedokonavých, z kmene přítomného Koncovky se řídí podle 3.osoby množ.čísla času přítomného: oni lezou →m.r. leza, ž. a stř.r. lezouc, mn.č. lezouce oni se krčí→m.r.krče se, ž.a s.r.krčíc se, mn.č.krčíce se

Příklady vět: Jeníček, leza po střeše, házel Mařence dolů do zástěrky naloupané perníky. Mařenka, krčíc se za chaloupkou, viděla, jak ježibaba zavřela Jeníčka do chlívku. Pozn.: Rozvitý přechodník oddělujeme ve větě čárkami.

Přechodník minulý Vyjadřuje děj předcházející před dějem přísudkového slovesa ( Rozloučiv se s rodinou, odjel na rok do Ameriky. Nejdříve se rozloučil a pak teprve odjel.) Tvoří se od sloves dokonavých, z kmene minulého (oddělíme-li od příčestí min. –l) Koncovky se řídí podle příčestí minulého před –l je samohláska ( políbil ) → m.r. políbiv, ž.a stř.r. políbivši, mn.č. políbivše před –l je souhláska ( přivedl ) → m.r. přived (0), ž.a stř.r. přivedši, mn.č. přivedše

Příklady vět: Trpaslíci, navrátivše se večer domů, našli ležet Sněhurku bez života na zemi. Princ, políbiv spanilou spící Sněhurku, zrušil kouzlo otráveného jablka.

Přídavná jména slovesná Tvoří se koncovkou –í z obou přechodníků Žena přecházející silnici nesla těžkou tašku. Autobus jedoucí po dálnici způsobil nehodu. Děti hrající si na písku se hlasitě smály. Pes přiběhnuvší ze dvora na nás vztekle vrčel.

Vyhledejte ve větách přechodníky: Liška, hodujíc na rybě, si ničeho nevšímala. Posilniv se jídlem a pitím, vydal se pocestný na další pouť. Babička a dědeček si povídali, vzpomínajíce na své mládí. Zahradník zaléval květinové záhony, vesele si zpívaje. Žáci, připravivše si psací potřeby, začali vypracovávat test. Nesa ranec přes rameno, vykračoval si Honza vesele do světa. Malá holčička nechtěla nikomu půjčit svou panenku, tisknouc ji pevně k sobě. Maminka, uklidivši nepořádek po dětech, mohla si teď konečně odpočinout.

Nahraďte v těchto větách určité slovesné tvary přechodníkem přítomným, spojku vynechte, vznikne věta jednoduchá: Kocour se vyhříval na sluníčku a mhouřil oči. Kocour, vyhřívaje se na sluníčku, mhouřil oči. Kocour, mhouře oči, vyhříval se na sluníčku. Děti si hrály na písku a stavěly hrady. Děti, hrajíce si na písku, stavěly hrady. Děti, stavějíce hrady, hrály si na písku.

Nahraďte v těchto souvětích v první větě slovesný tvar přechodníkem minulým, spojky vynechte, vznikne věta jednoduchá: Když tu zprávu táta uslyšel, velmi se rozzlobil. Táta se velmi rozzlobil, uslyšev tu zprávu. Vlci se k lovci přiblížili a zaútočili na něj. Vlci, přiblíživše se k lovci, zaútočili na něj.

Nahraďte vyjádření s přechodníkem jiným způsobem: Včela, poletujíc z květu na květ, sbírala pyl. Včela poletovala z květu na květ a sbírala pyl. Policisté, vyslechnuvše obviněného, zahájili proti němu trestní stíhání. Když policisté vyslechli obviněného, zahájili proti němu trestní stíhání. Policisté vyslechli obviněného a pak proti němu zahájili trestní stíhání.

Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr.Jana Chmelíková Ilustrace: kliparty MS Office