Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Opakujeme Slovesa Přísudek.
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Přísudek Zpracovala: Mgr
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Slovesa modální a fázová
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Květiny Čekanka u lesa ______ . Leknín se zas sucha ______ .
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Př PŘÍSUDEK TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ ? ? USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ ? Autor: Mgr. Kateřina Polívková

vyjadřuje, co podmět dělá (Kočka mňouká.), Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk přísudek tvoří s podmětem základní skladební dvojici (podmět + přísudek: Petr plave.) s podmětem se shoduje v osobě, čísle a rodě (Jana přišla. - 3.os., č.j., r.ž.) vyjadřuje, co podmět dělá (Kočka mňouká.), co se s ním děje (Škola se opravuje.), nebo jaký je (Tato budova je stará.)

JMENNÝ (beze spony) Mlčeti zlato, mluviti stříbro. Sliby - chyby. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk přísudek SLOVESNÝ jednoduchý: kouše, svítí, směje se složený - určitým tvarem slovesa : Byl by přišel. Nemohli jsme tě najít. Je založena v polici. Budeme opatrnější. - způsobovými slovesy MÍT, CHTÍT, MOCI, MUSIT, SMĚT + infinitiv významového slovesa: Chtěl zpívat. Musel se učit. Mohl vidět. - fázovými slovesy ZAČÍT, PŘESTAT + infinitiv významového slovesa : Začal zpívat. Přestal se učit. SLOVESNĚ JMENNÝ (jmenný se sponou) - sponovým slovesem BÝT, BÝVAT, STÁT, STÁVAT SE + jméno: Je keramikem. Stala se lékařkou. Je spolehlivý. To kolo je moje. Je mu dobře. Stává se mrzutějším. JMENNÝ (beze spony) Mlčeti zlato, mluviti stříbro. Sliby - chyby.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení Najdi ve větách přísudek a urči, jak je vyjádřen: Veronika hraje na příčnou flétnu. Strýček byl dlouho v nemocnici. Chtěla by se stát kadeřnicí. Přijdeš zítra na trénink? Můžeme si zopakovat učivo 6. ročníku. Přestal chodit na volejbal. Jsem po dnešním dni unavená. Byli bychom tam přišli, ale pršelo.

NĚKOLIKANÁSOBNÉ PŘÍSUDKY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení Přísudky jmenné se sponou změň na přísudky slovesné a naopak: Otec čte noviny. Sestra je prodavačkou. Květiny zvadly. Jsem návrhářem interiérů. Jiří pracuje jako ekonom. Cítili se unaveni. Jaké jsou přísudky v následujících větách? Archeologové našli, odkryli a očistili cenné šperky ze 13. století. Vlaštovky vesele poletovaly, štěbetaly, brebentily, překřikovaly se a při tom se houfovaly k odletu. NĚKOLIKANÁSOBNÉ PŘÍSUDKY

Elektronické učební materiály – II. stupeň Český jazyk Něco navíc pro šikovné Vytvoř z daných slov příběh (min 12 vět). Daná slova užij ve větách v těchto tvarech jako přísudky. cákat kráká přestala bojí se je zachráněná křičí propadla zasmála se chce začít musí šlapat stala se šveholí

repairs, visited, paints, I'll be working (I‘ll work) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Česky English přísudek predicate Doplň vhodné přísudky do vět: Uncle ……. washing machine. Jana ……. the exhibition. (užij minulý čas) A painter ……. a picture. Tomorrow I ……. in the garden. repairs, visited, paints, I'll be working (I‘ll work)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Podtrhni přísudek a urči, jak je vyjádřen: Květiny musíte často zalévat. Přáli jsme si, abychom mohli hrát za školní tým. Tatínkův bratr se stal architektem. Přestaň se mi plést do života! Nesmíme na to zapomenout. Stala se mistryní světa v hodu oštěpem. Jsem ráda, že ti mohu poblahopřát k takovému úspěchu. Ota se nebojí.

Obrázky - clipart office Microsoft Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - clipart office Microsoft