Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fyzikální vlastnosti vlasu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozovny společného stravování
Netradiční aranžérské materiály
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Rozdělení inventáře, MSI
Software počítače – opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie – Měření a orýsování
Regenerační přípravky I.
Předběžná příprava drůbeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TKANINY- druhy, vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obvod a obsah mnohoúhelníků
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rovnice ve slovních úlohách V.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Kategorie odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Technická mechanika – Převody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teorie Informace, signál
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Textilní inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžným vybavením závodů veřejného stravování a významem textilního inventáře z hlediska hygieny a estetiky. Klíčová slova: inventář, molton, naperon, ubrusy, dečky, anglické prostírání. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_03

Význam a rozdělení textilního inventáře: zvyšuje kulturnost a hygienu při stolování Nejvhodnější jsou přírodní materiály - bavlna a len. Používají se i kombinace materiálů, někdy i se syntetickými vlákny. Rozdělení: a) na prostírání stolů – moltony, ubrusy, naperony, dečky, šály, anglické prostírání b) ubrousky – součást prostření, používá je při stolování host c) příručníky – používají je při práci číšníci.

Moltony: původně vlněné podložky pod ubrusy. Tlumí nárazy a zabraňují posouvání ubrusů dnes se častěji používají z měkčeného plastu – lépe se ošetřují v restauracích bývají moltony s pružným okrajem. Obr. 1:

Naperony: naperony (čti naprony) jsou menší ubrusy 80 x 80 cm, prostírají se přes ubrusy. Mohou překrývat drobné nedostatky na ubrusech, používají se i na prostření servírovacích stolků. Barevně musí ladit s ubrusy i s ubrousky, zvyšují estetiku prostírání. Obr. 2:

Barevně musí ladit s prostředím a odpovídat druhu zařízení. Ubrusy: mají svými rozměry odpovídat velikosti stolů (o 60 cm delší a širší, přesah na krajích stolů má být 30 cm, nemají se dotýkat sedací plochy židle). Na slavnostní akce se používají banketní ubrusy – dlouhé ubrusy přizpůsobené velikosti slavnostní tabule. Barevně musí ladit s prostředím a odpovídat druhu zařízení.

Dečky, šály, anglické prostírání: tlumící dečky - prostírají se na klubové talíře, tlumí nárazy při servisu šály – prostírají se na slavnostní tabule. Mají barevně ladit a nemají zasahovat do inventáře. Doplňují výzdobu slavnostní tabule anglické prostírání - dečky různých velikostí a tvarů z přírodních materiálů, používají na prostírání v kavárnách a hotelových halách. Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5:

Ubrousky: vyrábějí se ve dvou velikostech, snídaňové jsou menší. Používá je host z bezpečnostních a hygienických důvodů, zvyšují estetiku prostírání skládají se do různých tvarů používá je při stolování host. Obr. č. 6: Obr. č. 7:

Příručníky: - při servisu jídel rozložený v ruce k ochraně prstů a pomůcka číšníka při obsluze (bezpečnost, hygiena, estetika): - při servisu jídel rozložený v ruce k ochraně prstů a předloktí - složený v dlani při nošení plat - při prezentaci pokrmů rozložený na předloktí levé ruky - při smetání drobků ze stolu na tácek. Během dne potřebuje číšník několik příručníků.

Ošetřování textilního inventáře: skladuje se v suchých skladech, podle velikosti a druhů, přehledně, nejlépe hřbety složeného prádla po 10 kusech vlhké prádlo se musí nechat uschnout, aby nezplesnivělo polité červeným vínem je vhodné posypat solí denně počítáme a evidujeme, podle potřeby doplňujeme nové.

Kontrolní otázky 1. Jak se rozděluje textilní inventář? 2. Co je to molton a k čemu slouží? 3. Co je to naperon a k čemu slouží? 4. Vysvětli pojmy šála, anglické prostírání a tlumící dečka.

Správné odpovědi 1. a) na prostírání stolů – moltony, ubrusy, naperony, dečky, šály, anglické prostírání b) ubrousky – součást prostření, používá je při stolování host c) příručníky – používají je při práci číšníci. Molton je podložka pod ubrus. Tlumí nárazy a zabraňují posouvání ubrusů. Menší ubrus 80 x 80 cm, prostírá se přes ubrusy. Šála - prostírá se na slavnostní tabule. Anglické prostírání - dečky různých velikostí a tvarů z přírodních materiálů, používají na prostírání v kavárnách a hotelových halách. Tlumící dečka - prostírají se na klubové talíře, tlumí nárazy při servisu.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: č. 1 – vlastní fotografie, č. 2 - 7: fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.