DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 7 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z hovězího masa Téma: Hovězí vnitřnosti Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Danuše Sommerová Datum tvorby: 16.09.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úpravou hovězích vnitřností. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku studijního oboru Gastronomie, do předmětu „Technologie “. Slouží k procvičování studia na interaktivní tabuli.
Hovězí vnitřnosti
Hovězí vnitřnosti / droby/ nejčastěji upravujeme: játra ledvinky žaludek býčí žlázy vemínko srdce …
Charakteristika hovězích vnitřností Vysoká biologická hodnota Minerální látky – hlavně FE, P Vitamíny – A,B,C,D,PP Vodnaté – brzy se kazí
Předběžná úprava drobů Odblanit Vykrájet zbytky žilek Omýt Některé spařujeme, stáhneme kůži
Úprava hovězích vnitřností Vařením Zaděláváním Dušením Smažením / pouze vemínko a býčí žlázy /
Úprava hovězích jater hlavně k přípravě zavářek do polévek dále k úpravě dušením, smažením Hovězí ledvinky na cibulce Hovězí srdce na smetaně Hovězí játra na cibulce Hovězí vemínko smažené
Zdroje LITERATURA: INTERNET: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-737-5 INTERNET: http://www.funny.cz/vtipne-obrazky/zvirata/vesela-krava/4600/ http://office.microsoft.com, Galerie Office, 16.09.2012