Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Co to je, když se řekne „FRANCHISING“? Petra Dillingerová SŠ KNIH, o.p.s.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Podpora zaměstnanosti: Sociální firma ONZA a.s. Jirkov Libor Duchoň (radní města Jirkov, předseda představenstva) Miroslav Koranda (Člověk v tísni) Gabriela.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Místní rozpočtové jednotky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Státní organizace.
Příjmy z kapitálového majetku
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
31 Základní typy zdravotnických systémů
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Inovační potenciál České republiky
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Náměty pro činnost Národního fóra
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Základní informace o poskytovateli
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Terapeutické komunity
22 / 9 / 2010.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název a číslo materiálu:
Současná společnost a životní styl, generační problémy
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Životní cyklus.
Název projektu: Moderní škola
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Střední škola obchodně technická s. r. o.
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Transkript prezentace:

Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity Dokonalá spřízněnost K rodinné alianci podnikatelských rodin Ringhofferů a Kleinů Petr Popelka Filozofická fakulta Ostravské univerzity

Sňatek v podnikatelském prostředí 19. století Jürgen Kocka: Familie, Unternehmer und Kapitalismus. An Beispielen aus der früher deutschen Industrialisierung. In: Zeitschrift für Unternehmensgeschichte 24, 1979, s. 99 – 135. sňatek nebyl v podnikatelském prostředí kalkulován stejným způsobem jako obchodní investice vlastní iniciativa při výběru snoubence/snoubenky (ale v rámci jasně nastavených mantinelů) sňatek výsledkem průsečíku zájmu rodičů, sociálních kontaktů a osobních preferencí

Obecná východiska podnikatelé 19. století vykazovali tendenci k vytváření úzkých společenských kontaktů a vazeb mezi sebou, mimo jiné i prostřednictvím sňatků možné důvody: podnikatelské a obchodní zájmy, životní styl, věno, rozšíření obchodních kontaktů apod. motivem uzavíraných sňatků nebylo ani tolik úsilí o sociální vzestup, ale spíše snaha o zajištění dosaženého sociálního statusu stranou zájmu podnikatelských rodin v českých zemích nebyli ani příslušníci vzdělaných vrstev či důstojníci (s nimi uzavírají sňatek před. dcery podnikatelů, případně mladší synové)

Generace a sňatková strategie (příklad Kleinů) Franz I. Klein (1800 - 1855) s Franziskou roz. Hillebrandovou Adolfine (1828 – 1910), dcera Libora Kleina, uazvřela sňatek s třináct let starším ředitelem Tiské dráhy Johanna von Schimke (1815 – 1884)

Ringhofferové a Kleinové – rozdílné cesty k úspěchu Franz II. Ringhoffer (1817 – 1873) Franz II. Klein (1825 – 1882)

Sňatek I. – Franz III. Ringhoffer a Fanny Kleinová (1871) Ringhofferové a Kleinové se blíže seznamují teprve prostřednictvím známosti svých dětí v r. 1870 významná role věna při vyjednávání o sňatku díky věnu vstupuje Franz III. krátce po svatbě do firmy svého otce jako veřejný společník a obchodní ředitel (1872)

Sňatek II. – Emanuel Ringhoffer a Friderica Kleinová (1875) Emanuel koordinuje nejen podnikání na rodových panstvích, ale od 80. let i společné zemědělské podnikání Kleinů a Ringhofferů v italském Ostellato (provincie Ferrara)

Sňatek III. - Franz III. Klein a Emmy Ringhofferová (1878) dochována poměrně obsáhlá soukromá korespondence, listy z období před svatbou napovídají, že se jednalo o sňatek „z lásky“ pět dětí, z nichž se čtyři dožily dospělosti (pokračovatelem rodu Franz Rudolf Klein)

Sňatek IV. - Victor Ringhoffer (1854 – 1922) a Marie von Ludwig roz Sňatek IV. - Victor Ringhoffer (1854 – 1922) a Marie von Ludwig roz. Kleinová (1858 – 1951) (1908) Victor Ringhoffer v jezdeckem, Pardubice 1890 Victor a Marie Ringhofferovi, 1908

Proslaveni podnikáním i lovem Emmy Kleinová roz. Ringhofferová zdědila rodinnou vášeň pro lov. V roce 1901 skolila již svého 25. jelena

Děkuji Vám za pozornost! petr.popelka@osu.cz