Pokusy – neživá příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládají se na níže položených místech
Advertisements

Kdo nás živí Co je to litosféra Co je to zvětrávání
Půdy:.
PŮDA PŮDA PŮDA.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŮDA.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pedosféra.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
PEDOSFÉRA Půdní obal Země
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
PEDOSFÉRA.
Název prezentace (DUMu): Půda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Pedosféra.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda II. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Přírodní vědy DUM 22 Základní podmínky života PŮDA II.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Pedosféra = půda na Zemi
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PEDOSFÉRA - půdní obal země - vzniká postupným rozpadem hornin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Půdy.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Půdy.
Transkript prezentace:

Pokusy – neživá příroda 1. SLOŽENÍ PŮDY

VY_32_INOVACE_25_HK ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: SLOŽENÍ PŮDY AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 17. 11. 2011 VY_32_INOVACE_25_HK

ANOTACE Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, NEŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ NEROSTŮ A HORNIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: - SE SLOŽENÍM PŮDY - S TÍM, JAK JEDNODUŠE ZJISTIT, ČÍM JE PŮDA TVOŘENA S TYPY PŮD PODLE OBSAHU HUMUSU ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: ŽÁKY NEJVÍCE ZAUJALY POKUSY S PŮDOU. ZJISTILI MNOŽSTVÍ HUMUSU V DANÉM VZORKU. ZKOUMALI TAKÉ BARVU A JEDNOTLIVÉ VRSTVY USAZENÉ ZEMINY. NA ZÁKLADĚ SVÝCH POZOROVÁNÍ ROZDĚLILI PŮDU DO NĚKOLIKA PŮDNÍCH TYPŮ.

KRAJINA S ORNICÍ

SLOŽENÍ PŮDY 1. Do igelitového sáčku nabereme na poli hrst ornice. (Do igelitu proto, aby si udržela přirozenou vlhkost, jakou má na poli). 2. Nejdříve zhodnotíme její barvu a prostřednictvím barvy i obsah humusu. Humus tvoří v půdě organické látky pocházející z odumřelých rostlin a živočichů. Je tmavé barvy a proto čím více humusu půda obsahuje, tím je tmavší. Čím je humusu více, tím lépe, neboť je důležitý pro výživu rostlin a zlepšuje i fyzikální vlastnosti půdy.

TYPY PŮD PODLE OBSAHU HUMUSU Stupnice: Světlehnědá půda – pod 2% humusu Tmavohnědá půda – 2-3% humusu Černohnědá půda – 3-5% humusu Černá půda -nad 5% humusu.

PŮDNÍ TYPY ČERNOHNĚDÁ PŮDA TMAVOHNĚDÁ ČERNÁ PŮDA

JAK SE PŘESVĚDČÍME O PŘÍTOMNOSTI HUMUSU V PŮDĚ 1. Zeminu nasypeme do sklenice a zalijeme vodou. 2. Důkladně zamícháme a zakalený roztok necháme asi půl hodiny v klidu. 3. Půda se usadí na dně sklenice, kde vytvoří několik vrstev podle velikosti částic - naspodu je vrstva hrubozrnná, výše k hladině jsou vrstvy jemnější až nejjemnější. 4. Některé částečky zůstávají plavat na hladině – jsou to úlomky kořenů, listů, zbytky brouků apod. 5. Gumovou trubičkou opatrně odsajeme všechnu vodu ze sklenice a z každé vrstvy usazeniny odebereme vzorek, který přeneseme na sklo. 6. Jednotlivé vzorky vyzkoušíme rozemnutím mezi prsty. 7. Změříme výšku jednotlivých vrstev a podle vzájemného poměru určíme charakter půdy.

NABÍRÁNÍ VZORKU ORNICE

ORNICE

PRŮŘEZ PŮDOU

PŮDNÍ PROFIL

PŮDNÍ HORIZONT

VÝSLEDKY POZOROVÁNÍ Písek se prozradí tím, že jeho částečky jsou drsné a škrábou a píchají. - Takový charakter má nejspodnější vrstva usazeniny. Nejsvrchnější vrstva z nejjemnějších částic se mezi prsty jeví jako klouzavá až mastná. - Ta je tvořena jílem. Zbývající vrstva je hlinitá, tedy jakýsi střed mezi předcházejícími. Pokud mají ve vzorku převahu jílovité částice, jedná se o těžší půdu jílovitého až hlinitého rázu. Když půdu zalijeme vodou ještě jednou a nebudeme míchat, začnou z půdních hrudek unikat stříbřité bublinky – půda tedy obsahuje i vzduch. Pokud nasypeme trochu půdu do zkumavky a zahřejeme nad plamenem, stěny zkumavky se orosí -součástí půdy je i voda.

ČISTÁ HLÍNA PO POKUSU

CITACE: REMULAZZ. Wikipedia.org. [online]. 4.6.2007 [cit. 2011-11-15]. Soubor: BrownSoil.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BrownSoil.jpg BODENFREUD. Wikipedia.org. [online]. 24.3.2005 [cit. 2011-11-15]. Soubor: Mollisol.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mollisol.jpg BURKHARDT. Wikipedia.org. [online]. 21.4. 1997 [cit. 2011-11-15].Soubor: Braunerde_Conv.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braunerde_Conv.jpg VOJNÍKOV, Juan. Wikipedia.org. [online]. 9.9.2009 [cit. 2011-11-15]. Soubor: Top%C4%9Blec,_v%C3%BDkop_u_plynovodu_(002).JPG. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Top%C4%9Blec,_v%C3%BDkop_u_plynovodu_(002). JPG PALEORTHID. Wikipedia.org. [online].24116.2047 [cit. 2011-11-15]. Soubor: Soil_profile.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soil_profile.jpg