Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KOKURENCESCHOPNOST ŠABLOVA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: PODZIM V LESE AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_16_HK

2 ANOTACE Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: - S PŘÍRODNÍMI PODMÍNKAMI NA PODZIM - SE ZMĚNAMI V PŘÍRODĚ - SE ZPŮSOBEM ŽIVOTA NĚKTERÝCH ŽIVOČICHŮ Zkušenosti z pilotování: Téma nebylo pro žáky nové. Navazovalo na jejich znalosti z prvouky. Reagovali spontánně, s přehledem odpovídali na otázky. Zaujaly je zajímavosti o jelení říji a odletu tažných ptáků.

3 PODZIM V LESE Podzim je čas dozrávání a sklizně, čas přípravy na zimu.
-Začíná v době podzimní rovnodennosti Přibývá stále více tmy Během babího léta začínáme pozorovat náznaky přicházející zimy V přírodě všechno dozrává, sklízí se plody, které se vyvíjely už od jara Ptáci odlétají za teplem na jih Zvířata shromažďují zásoby Rostliny rozsévají svá semena, která budou čekat na příští jaro.

4 ČAS SKLIZNĚ

5 ZÁŘÍ Září je měsíc babího léta, čas sklizně a prvních příprav na zimu.
-Listy stromů se začínají vybarvovat. -Kvete vřes. Dozrávají bezinky, padají žaludy, v lese najdeme václavky. -Odlétají vlaštovky a jiřičky a stěhovat se začíná i většina ostatních tažných ptáků (holubi, čápi, husy) -Začíná jelení říje. -Je čas hojnosti, početní stavy většiny živočichů dosahují maxima.

6 PODZIMNÍ KRAJINA

7 VLAŠTOVKY SE PŘIPRAVUJÍ NA CESTU

8 ŘÍJEN Říjen je měsíc barevných listů, zkracujících se dní a tažných ptáků. -Listy stromů a keřů začínají opadávat. -Vrcholí odlet ptáků, přilétají hlavní hejna zimujících havranů. -Srnci shazují paroží, začíná říje daňků. -Mufloni a prasata spásají bukvice. -Jezevec a plazi upadají do zimního spánku.

9 HAVRAN POLNÍ

10 SRNEC OBECNÝ

11 LISTOPAD Listopad je měsícem podzimních plískanic, větrů na strništích a prvních mrazíků. - Ze stromů opadávají zbylé listy. - Netopýři a další živočichové se ukládají k zimnímu spánku. - Třou se pstruzi, raci kladou vajíčka. - Hranostajové se přebarvují do bílého šatu. - Mufloni mají říji, začíná páření divokých prasat. - Přilétají káně rousná a hýlové.

12 BAREVNÉ LISTÍ

13 MUFLON

14 ODPOVĚZ NA OTÁZKY: 1. ČEMU ŘÍKÁME BABÍ LÉTO?
2. KDY NASTÁVÁ PODZIMNÍ ROVNODENNOST? 3. KDY PŘILÉTAJÍ HLAVNÍ HEJNA ZIMUJÍCÍCH HAVRANŮ? 4. KDY SE HRANOSTAJ PŘEBARVUJE DO ZIMNÍHO KOŽÍŠKU? 5. JAK PŘEZIMOVÁVÁ JEZEVEC?

15 CITACE: VOJNÍKOV, Juan. [online] [cit ]. File: List%C3%AD_na_hr%C3%A1zi_rybn%C3%ADka.JPG.Dostupné z WWW: VOJNÍKOV, Juan. [online] [cit ]. File:Ji%C5%99i%C4%8Dka_obecn%C3%A1_na_dr%C3%A1tech_(003).JPG. Dostupné z WWW: KOMOROWSKI, Rafal. [online] [cit ]. File::Corvus_frugilegus_2.jpg. Dostupné z WWW: TEYTAUD. [online] [cit ]. File: Saut_chevreuil.jpg. Dostupné z WWW: OSADO. [online] [cit ]. File: Mufl%C3%B3n.jpg. Dostupné z WWW: DEZIDOR. [online] [cit ]. File: H%C5%99iby_smrkov%C3%A9.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google