Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková."— Transkript prezentace:

1 Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje prezentaci se základními informacemi o pedosféře. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Září 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní obraz Země Učivo: Pedosféra Očekávaný výstup: Rozlišuje a porovnává složky přírodní sféry, jejich vzájemnou souvislost a podmíněnost, rozeznává, pojmenuje a klasifikuje tvary zemského povrchu. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: pedosféra, matečná hornina Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 6. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina: 11 – 13 let

3 PEDOSFÉRA Půdní obal země.

4 Půda Vlastnosti, složení a barva jsou závislé na matečné hornině, podnebí, povrchu krajiny, rostlinstvu a živočišstvu Na rozhraní mezi živou a neživou přírodou.

5 Půda Vrstvy půdy: ◦ 1. ornice – svrchní část. ◦ 2. spodina – spodní část. ◦ 3. základ – matečná hornina.

6 Půdní profil Obrázek 1

7 Rozhodni, zda jsou následující tvrzení pravdivá: Půdní obal se nazývá litosféra. Podle velikosti půdních částic rozlišujeme půdní typy. Nejúrodnějším půdním druhem jsou černozemě. Půda vzniká z matečné horniny zvětráváním.

8 Rozhodni, zda jsou následující tvrzení pravdivá: Půdní obal se nazývá litosféra. Podle velikosti půdních částic rozlišujeme půdní typy. Nejúrodnějším půdním druhem jsou černozemě. Půda vzniká z matečné horniny zvětráváním.

9 Zdroje obrázků 1. Juan de Vojníkov. [cit. 2013-09-9]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Top%C4%9Blec,_v%C3%BDkop_u_plynov odu_(001).JPG?uselang=cs

10 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, září 2013


Stáhnout ppt "Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková."

Podobné prezentace


Reklamy Google