Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3603 Autor:
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Málková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 6. Tematický okruh: Krajinná sféra Téma: Pedosféra Anotace: Aktivitu využijeme na začátku hodiny věnované tematickému celku Krajinná sféra - pedosféra. Žáci se seznámí se základními geografickými pojmy a vyhledají je v osmisměrce. Aktivita slouží k motivaci, zopakování již známých pojmů a procvičení nových. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 Pedosféra

3 Pedosféra Pedosféra je půdami pokrytá nejsvrchnější část zemské kůry, neboli původní obal Země. Půda se skládá z neživé a živé složky. Živá složka je tvořena kořeny živých rostlin, mikroorganismy, drobní živočichové. Neživá část je tvořena částečkami jílu, hlíny, písku, kamínky, odumřelými částmi rostlin a živočichů. Nejúrodnější část půdy se nazývá humus. Rozlišují se základní 4 půdní typy: a) černozem – nejúrodnější půda, černá barva, obsahuje humus, nížiny b) hnědozem – též úrodná půda, obsahuje méně humusu, pahorkatiny c) podzolová – velmi tenká vrstva humusu, půdy hor. Půdní druhy se rozlišují dle zrnitosti na: písčité, jílovité, hlinité a štěrkovité. Půdní eroze = rozrušování a odnos půdy z polí – vítr, voda.

4 Pedosféra Najdi uvedené výrazy v osmisměrce: pedosféra K Ž Š P E D O S
É R A I Z L M V U H B Č J N T Í Á C Ě Ý Y humus živočichové kamínky černozem hnědozem podzolová eroze zrnitost jílovité písčité

5 Pedosféra Správné řešení K Ž Š P E D O S F É R A I Z L M V U H B Č J N
T Í Á C Ě Ý Y


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ZE6-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google