Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1416.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Vybavení kuchyní – kuchyňské nádobí a náčiní Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s vybavením používaným při výrobě pokrmů – nádobí a náčiní Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Kuchyňské nádobí, náčiní Datum 10.4.2013
Vybavení hlavní kuchyně Nádobí a náčiní pro výrobu pokrmů
Nádobí a náčiní Při výrobě pokrmů používáme nádobí a náčiní, které musí splňovat všechny požadavky: Na hygienu Produktivitu práce Ekonomický provoz
Kuchyňské nádobí Kuchyňské nádobí se vyrábí z materiálů, které velmi dobře vodí teplo Nejvhodnější materiál pro kuchyňské nádobí je: chromniklová ocel – hrnce, pánve, konvice, gastronomické nádoby varné sklo – zapékací mísy a misky, formy na bábovky, varné konvice litina - pekáče, pánve smaltované plechy – plechy na pečení pečiva Keramika – zapékací mísy a misky, pekáče
Kuchyňské nádobí
Kuchyňské náčiní Při přípravě pokrmů používáme kuchyňské náčiní: Vařečky Metly Kvedlačky Válečky Struhadla Naběračky Krájecí desky atd.
Kuchyňské náčiní Kuchyňské náčiní musí být vyrobeno z materiálů, které splňují hygienické normy a jsou odolné vysokým teplotám: Dřevo Chromniklová ocel Tvrzené plasty
Druhy kuchyňského náčiní
Samostatný úkol Zařaď jednotlivé druhy nádobí a nářadí a pojmenuj je:
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá www.office,microsoft.com