Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Sušení vlasů do tvaru účesu - foukaná
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Pomůcky k ošetření břitvy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výskyt vody v přírodě II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Negativní vliv mycích prostředků I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regenerační přípravky II.
Natáčení vlasů na natáčky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Okyselení a přitučnění kůže I.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Charakteristické znaky jednotlivých technik
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu IV.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy algebraických výrazů
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Materiály Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Miroslava Konečná Mýdla I. Anotace: Formou prezentace se žáci blížeji seznámí s mýdlem. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu materiály oboru kadeřník. Klíčová slova: Stearan sodný, stearan draselný, tuková násada, zmýdelnění, vysolení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 8 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_MAR1 _21

Mýdla Např. : Stearan sodný C17H35COONa H H H H H H H H H H H H H H H - C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – H H H H H H H H H H H H H H H H H O - C – C – C – C – O – Na+ H H H

Charakteristika mýdla Výroba je založena na zásadité hydrolýze tuků = zmýdelnění  Nejčastěji využívané zásady: NaOH hydroxid sodný K OH hydroxid draselný Na2CO3 uhličitan sodný (soda) K2CO3 uhličitan draselný (potaš) Př. Stearan sodný : C17H35COONa - sodné, tuhé mýdlo Stearan draselný: C17H35COOK - draselné, mazlavé mýdlo Reakcí tuku s některou z těchto chemických látek vzniká mýdlo

Výroba mýdla Postup: Směs tuhých tuků ( sádlo, lůj ) a olejů = tuková násada se vaří s hydroxidem v kotlích – proběhne zmýdelnění 1. fáze výroby mýdla Dále probíhá tzv. praní mýdla = vysolení 2. fáze výroby mýdla Kdy se přidá např. chlorid sodný NaCl, tím se oddělí na povrchu mýdlo od spodních louhů. Tyto louhy obsahují i glycerol.   Glycerol - hodnotná surovina pro kosmetický průmysl

Druhy mýdel Podle surovin a použité technologie rozdělujeme mýdla na: Jádrové Základní Toaletní Medicinální Tekuté Na holení Syndet Dezinfekční Abrazivní… Obrázek 1

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Peterka, E., Kocourek, F., Podzimek, M. Materiály pro obor vzdělání Kadeřník. 5. Vydání. Informátorium, 2011. 148 s. ISBN 978-80-7333-084-2 Obr.1:[online].[cit 2012-12-01]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.