VIKBA32 Informační vzdělávání Standardy informační gramotnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Gramotnost: definice pojmu
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
IVIG 2005, Praha, 22. září
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
(komentovaný přehled)
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
VIKBA32 Informační vzdělávání Modely informační gramotnosti
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informační gramotnost
Informační gramotnost
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Informační gramotnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Hlavní manažér SP Kvalita I
VIKBA32 Informační vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

VIKBA32 Informační vzdělávání Standardy informační gramotnosti Výchozí dokumenty Mgr. Jan Zikuška 8.3. 2013

Informační X Mediální X Počítačová PRAKTICKÝ ÚKOL Informační X Mediální X Počítačová Vennovy diagramy – 3 typy gramotností

Standardy informační gramotnosti Používají se pro definování cílů, tvorbu sylabu a plánování výuky, měření kvality, hodnocení Slouží jako vodítko pro všechny aktéry v IG (akademici fakulty, knihovníci, další participující strany) Pro různé úrovně, specifické prostředí Obsahují měřitelné indikátory

Standard informační gramotnosti vysokoškolského studenta Týkají se pouze jeho studia a odborné práce v oboru. V tomto smyslu informačně gramotný vysokoškolský student: je schopen porozumět odborným textům svého studijního oboru, abstrahovat z nich podstatné myšlenky a zároveň sám psát odborné texty s využitím poznatků z informačních zdrojů, které cituje s ohledem na autorský zákon a podle zásad tvorby bibliografických citací, zná a sleduje klíčové informační zdroje svého studijního oboru, na základě pokročilých způsobů vyhledávání a s ohledem na právní i morální aspekty této činnosti z nich umí získat relevantní informace a takto vyhledané informace různého typu a formátu organizuje a uchovává pro další využití při své odborné práci, Název prezentace v zápatí

Standard informační gramotnosti vysokoškolského studenta využívá prameny numerických a technických informací, vyhledává a zpracovává numerická a technická data a používá je při své odborné práci, ovládá mateřský jazyk a dokáže se v něm slovně i písemně vyjadřovat, zná a používá odbornou terminologii svého studijního oboru v mateřském i cizím jazyce, zejména angličtině, na úrovni potřebné k práci s odbornými s odbornými informačními zdroji a komunikaci v rámci komunity daného oboru, používá běžně dostupné informační a komunikační technologie potřebné k vyhledání, získání, zpracování a prezentaci informací (různého typu a formátu), které se týkají jeho studia a odborné práce, je si vědom morálních a právních aspektů využívání informací a pracuje s informacemi v souladu s autorskou etikou a autorským právem. © 2004, 2007 Odborná komise IVIG Asociace knihoven vysokých škol ČR Název prezentace v zápatí

Přečíst vybranou část text Doplnit to co vám tam chybí PRAKTICKÝ ÚKOL Information Literacy Competency Standards for Higher Education, © American Library Association Přečíst vybranou část text Doplnit to co vám tam chybí Připravit si prezentaci na 2 minuty o textu

České související dokumenty Státní informační politika ve vzdělávání (2000-2005) Výrazně operuje s termínem informační gramotnost Informační gramotnost je nutným předpokladem funkční gramotnosti na přelomu 3. tisíciletí nejen v ČR a EU, ale i kdekoliv v globalizovaném světě. Jejím hlavním rysem je schopnost využívat informačních zdrojů, informačních a komunikačních technologií pro zvýšení efektivity práce i života. Její součástí je i nezbytná jazyková připravenost zaměřená především na celosvětově uznávaný komunikační jazyk ICT – angličtinu. Název prezentace v zápatí

České související dokumenty Státní informační politika ve vzdělávání (2000-2005) Obecně je možno definovat informační gramotnost následujícími rysy : Schopnost používat počítač a jeho periferie (tiskárnu, scanner, …) Schopnost pochopit strukturu textu a vytvořit multimediální dokument Schopnost používat počítač zapojený do počítačové sítě Schopnost orientovat se ve vlastním výpočetním systému Schopnost vyhledání a filtrování informací, Schopnost orientace se v různých formách předložených informací Schopnost vybrat a následně použít informace potřebné k řešení konkrétních problémů … Název prezentace v zápatí

České související dokumenty Bílá kniha - národní program rozvoje vzdělávání v ČR.  Pojem informační gramotnost zde nefiguruje, ale... „… což znamená pro 21. století zejména vzdělávání zaměřené na uplatnění v informační společnosti, na schopnost práce s moderními informačními a komunikačními technologiemi, schopnost vyhledávat informace, kriticky myslet.“ Název prezentace v zápatí

České související dokumenty Strategie celoživotního učení ČR (2007) Funkční gramotnost, která je definovaná jako schopnost participovat na světě informací. Funkční gramotnost ovlivňuje schopnost lidí efektivně se učit ... Vedle funkční gramotnosti, jazykových kompetenci, schopnosti prezentace, práce v tymu apod. k nim patří zejména dovednosti využívat informační a komunikační technologie. Název prezentace v zápatí

České související dokumenty Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR (2011-2015) Zvyšovat úroveň dovedností žáků a učitelů v oblasti informační gramotnosti (průběžně): do vzdělávání pedagogických pracovníků promítnout současný vývoj s cílem ovlivnit metody začlenění technologií do výuky, věnovat zvýšenou pozornost etice využití technických prostředků s cílem minimalizovat jejich zneužívání a posílit internetovou bezpečnost, zajistit realizaci státní informační politiky ve vzdělávání tak, aby byly všem žákům vytvořeny Název prezentace v zápatí

Evropské související dokumenty Učení je skryté bohatství - Vzdělávání pro 21. století (UNESCO, Jacques Delors) Boloňský proces (1999 Bologna)- společné prohlášení ministrů školství evropských států, významné pro VŠ Lisabonský proces – plán vzdělávání do r. 2010, koncept rozvoje klíčových kompetencí i2010  - A European Information Society for growth and employment (Evropská komise 2005) The Alexandria Proclamation on Information Literacy and Lifelong Learning (IFLA 2005) Pražská deklarace (2003 - National Commission on Library and Information Science and the National Forum on Information Literacy, with the support of UNESCO) Název prezentace v zápatí

Alexandria Proclamation zahrnuje schopnosti rozpoznat informační potřebu a vyhledat, hodnotit, vytvářet a používat informace v rámci kulturních a sociálních souvislostí; je rozhodující konkurenční výhodou jednotlivců, podniků (zejména malých a středních podniků), regionů a národů; poskytuje klíč k efektivnímu přístupu, používání a vytváření obsahu na podporu hospodářského rozvoje, školství, zdravotnictví a lidských služeb a všechny ostatní aspekty soudobých společností, a tak poskytuje nezbytné základy pro splnění cílů Deklarace tisíciletí a Světového summitu o informační společnosti, a překračuje současné technologie tak, aby zahrnovala učení, kritické myšlení a interpretačních dovedností Název prezentace v zápatí

Uskutečnilo se ve dnech 20-–23. září 2003 v Praze Pražská deklarace Setkání odborníků v oblasti informační gramotnosti (Information Literacy Meeting of Experts) pořádané U.S. National Commission on Libraries and Information Science National Forum on Information Literacy za podpory UNESCO Uskutečnilo se ve dnech 20-–23. září 2003 v Praze My, účastníci tohoto setkání, kteří reprezentujeme 23 zemí ze vššech hlavních kontinentů světa, navrhujeme následující základní principy informační gramotnosti: Název prezentace v zápatí

Přečtěte text dokumentu Vytvořte mentální mapu dokumentu PRAKTICKÝ ÚKOL Pražská deklarace Přečtěte text dokumentu Vytvořte mentální mapu dokumentu Název prezentace v zápatí

Těším se na příště Hezký víkend Inovace předmětu byla podpořena z projektu: Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU. Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0241.