Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONVEKTOMATY PARNÍ VARNÉ PŘÍSTROJE
VARNÁ ZAŘÍZENÍ.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
D EZERTNÍ SMĚSI 3 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Anotace:Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin.
Rozdělení odbytových středisek
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Příprava pokrmů ze skopového masa
Vytápění Plynové kotle
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výrobní činnost hotelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrábání brambor a kořenové zeleniny
Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa
Geometrická posloupnost - součet
Geometrická posloupnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvěřina – charakteristika masa
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
Zařízení umýváren nádobí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Zařízení na pečení a smažení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Skopové maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Aritmetická posloupnost - součet
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba instantních prášků 2
Vzdálenost bodu od přímky
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Transkript prezentace:

Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část Anotace: Prezentace seznamuje žáky s dalším zařízení na tepelnou úpravu pokrmů, uvádí jejich popis a možnosti využití. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: ohřívací stoličky, energie, kotle na vaření, konvektomaty, horkovzdušné pece Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_14

Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů 2. část

Obrázek č. 1

Ohřívací stoličky jsou určeny pro vaření ve velkých a těžkých nádobách jejich malá výška usnadňuje manipulaci s těmito nádobami podle použitého zdroje jsou stoličky : - plynové - mají dvojitý kruhový hořák - elektrické - mají kruhový plát se zabudovanými topnými tělesy  

Obrázek č. 2

Obrázek č. 3

Kotle na vaření slouží ke zpracování většího množství potravin vařením jsou dvouplášťové - potraviny se nepřipalují vnitřní plášť je vyhříván vodou, která je ohřívaná elektřinou nebo plynem u parních kotlů je do prostoru mezi plášti přiváděna horká pára

druhy kotlů: 1. podle využívané energie: plynové kotle - ve spodní části kotle je plynový hořák elektrické kotle - v prostoru mezi stěnami jsou elektrická topná tělesa parní kotle – v prostoru mezi stěnami je pára

2. podle konstrukčního provedení: - pevné kotle - vyprazdňování se provádí vypouštěcím ventilem sklopné kotle - vyprazdňování se provádí postupným sklápěním kotle 

Obrázek č. 4

Obrázek č. 5

Obrázek č. 6

Obrázek č. 7

Konvektomaty Obrázek č. 8

Obrázek č. 9

Konvektomaty, prostřednictvím tří základních procesů : horká pára (30°-130° C) kombinace horké páry a horkého vzduchu (30°- 250° C) horký vzduch (30° - 250° C) umožňuje všechny druhy tepelného zpracování surovin (vaření v horké páře, dušení, pečení, smažení)

výhody: snižuje se pracnost, úspora času snižuje se spotřeba energie až o 60% snižuje se spotřeba tuku až o 90%, vody až o 60% zvyšuje se hygiena a bezpečnost práce zvyšuje se kvalita pokrmů = vyšší biologická hodnota – nedochází k vyluhování do vody

Obrázek č. 10

Obrázek č. 11

Horkovzdušné pece princip shodný jako u konvektomatu nemá výrobník páry pouze proud horkého vzduchu (30° - 300° C)

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 11 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.