Odbor životního prostředí MHMP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Hospodářská úprava lesa Legislativa Správní právo.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Mgr. Magdaléna Peterková
Nástroje ochrany životního prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Právní předpisy jimiž se projednání řídí (obecně):  Stavební zákon  Zákon o posuzování vlivů na ŽP (EIA/SEA) 2.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Koncepce nového zákona o VTZ
Odbor životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
Nový zákon o ochraně ovzduší
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
Porada ochrany přírody – Brno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Odbor životního prostředí MHMP

Odbor životního prostředí MHMP Provádí výkon státní správy dle zvláštních právních předpisů (22 samostatných zákonů a navazujících prováděcích předpisů na úseku životního prostředí). Základní legislativa: Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí Zákon o ochraně přírody a krajiny Zákon o ochraně ovzduší Lesní zákon Zákon o myslivosti Vodní zákon Zákon odpadech Zákon o integrované prevenci Zákon o rybářství Horní zákon Zákon o právu na informace o životním prostředí Stavební zákon Správní řád ad. (+ další legislativa pro oblast: obchodu s reprodukčním materiálem veterinární a rostlinolékařské péče, rybářství, ochrany zvířat proti týrání apod.)

Odbor životního prostředí MHMP 1. Hlavní náplň odboru Vydává stanoviska: k posouzení vlivů provádění ÚP HMP na žp, k ZÚR, k ÚPD a jejímu návrhu zadání, ke stavbě zdrojů znečištění ovzduší, na úseku ochrany přírody a krajiny, k předkládaným koncepcím a záměrům, které mohou ovlivnit území evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast atd. Vydává povolení: k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami, k provedení vodních děl, k provozování zařízení k nakládání s odpady provozu stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, integrované povolení k provozu průmyslového zařízení, kácení dřevin na území PR a PP Další náplň odboru: Posuzování záměrů a koncepcí z hlediska vlivů na ŽP (vč. vydání stanoviska) Opatření na úseku ochrany před povodněmi (stanovení záplavových území, omezujících podmínek mimo aktivní zónu, spolupráce s povodňovými orgány) Stanovení podmínek ke konání organizovaných nebo hromadných sportovních akcí v lese Mezinárodní spolupráce (např. ochrana přírody) Vydání rozhodnutí regulující činnosti v rámci jednotlivých honiteb Kontrola dodržování zákonných povinností a rozhodnutí vydaných OZP ve svěřené oblasti pokuty PO a FO

Odbor životního prostředí MHMP 2. Hlavní náplň odboru Druhoinstanční rozhodnutí: Odbor přezkoumává rozhodnutí úřadů městských částí ve věcech náležících do oblasti životního prostředí Nejčastěji jsou v odvolacím řízení přezkoumávána rozhodnutí úřadů městských částí o: povolení kácení dřevin dle zákona o ochraně přírody a krajiny a také sankční rozhodnutí dle zákona o odpadech. Za nejsložitější lze považovat odvolací řízení ve věci povolování vodních děl, neboť jsou vedena současně podle zákona o vodách a podle stavebního zákona.  Mimo tyto také druhoinstanční rozhodnutí dle dalších zákonů (např. lesní zákon, zákon o myslivosti, nebo zákon o ochraně ovzduší)