SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Digitální učební materiál
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Lidská práva v dokumentech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Práva a povinnosti osob
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Práva a povinnosti osob
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1

CO JE TO PRÁVO? Právo je soubor norem, vydaných a uznaných státem, které jsou pro společnost závazné a jejichž zachování je vynucováno státní autoritou. Tyto normy regulují chování společnosti. Pomocí zákazů příkazů a dovolení stanoví, jaké má chování ve společenských vztazích být. (Jedna z mnoha definicí) 2

SVOBODA Svoboda je mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Její uskutečňování je omezeno určitými hranicemi (stanovenými právem a chráněnými autoritou státu). Základem svobody je nezávislost. Svoboda je otevřený životní prostor, v němž se můžeme svobodně a samostatně rozhodovat.

Každá svoboda má své hranice Každá svoboda má své hranice. Jestliže se někdo rozhodne získat majetek krádeží, překračuje tak hranice své svobody (stanovené zákonem) a omezuje tak svobodu druhého. Potom musí strpět postih, který mu zákon určuje a o němž rozhodne soud. To znamená nést právní zodpovědnost.

ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY Základní práva a svobody jsou upraveny ústavními zákony a mezinárodními smlouvami na ochranu lidských práv. (Listina základních práv a svobod) Jedná se o práva nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. To znamená, že se jich nelze dobrovolně vzdát, nelze je na nikoho převést, nezaniknou ani uplynutím času a nikdo je nikomu nemůže odejmout či zrušit. Jsou to ty nejdůležitější právní záruky života, zdraví, osobní svobody a majetku, které člověk nebo občan v daném státě má.

ROVNOPRÁVNOST Rovnoprávnost neznamená absolutní rovnost – rovnost ve výsledcích, ale rovnost lidí před zákonem, který každému měří stejně, rovnost životních šancí.

5 ZÁKLADNÍCH OKRUHŮ PRÁVA 1. základní lidská práva a svobody; 2. politická práva; 3. práva národnostních a etnických menšin; 4. hospodářská, sociální a kulturní práva; 5. právo na soudní a jinou právní ochranu.

ZÁKLADNÍ LISTINA PRÁV A SVOBOD ČR U nás přijata r. 1992; Stala se součástí ústavního pořádku ČR; Je složena z preambule a 6 hlav (44 článků); věnují se 5 základním okruhům práv. Koncepce listiny vychází z mezinárodních úmluv o lidských právech, zejména z Evropské úmluvy o lidských právech a Všeobecné deklarace OSN o lidských právech. Listina obsahuje výčet práv zaručených buď všem lidem (např. právo na život), nebo pouze občanům (např. volební právo).

K ZAMYŠLENÍ : Zamyslete se nad citáty slavných a pokuste se o jejich vysvětlení. Nikdy nebude svobodný pro mne, kdo ve strachu žije. Horatius Člověk je odsouzen ke svobodě. Jean Paul Sartre Vždyť služba filozofii je již svoboda. Seneca Kdy člověk jedná svobodně? Pouze tehdy, když jedná nutně. Ludwig Feuerbach

Největším životním nebezpečím pro každou bytost je, že ztrácí sebe samu. Proto je nesvoboda vlastním smrtelným nebezpečím pro člověka. Karl Marx Pravda trpí často více horlivostí svých zastánců než nevraživostí odpůrců. Thomas Paine   Spravedlnost bez síly a síla bez spravedlnosti je strašné neštěstí. Joseph Joubert  Tento úkol je zároveň i podmětem k diskuzi, co to vlastně svoboda je a jak jí chápeme.

POUŽITÉ ZDROJE DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN 80-723-5233-4. EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN 80-862-8568-5. Citáty.In: Citaty [online]. [cit. 2013-12-09]. Dostupné z: <http://citaty.kukulich.cz/temata/spravedlnost> Sbírka zákonů. In: Sbirka [online]. [cit. 2013-12-09]. Dostupné z: <http://www.sbirkazakonu.info/listina-zakladnich-prav-a-svobod/>