Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Přečerpávací elektrárna
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vypracovala Darina Krajská
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Větrné elektrárny.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Větrná energie.
Petr Kašpar Lenka Matějková Zlata Dvořáková. Formy energie vody ChemickáTepelná Mechanická.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
VODNÍ ENERGIE.
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Vodní nádrže.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Přírodní zdroje Česka Anotace
Vodní Elektrárny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE.
Jak fungují vodní elektrárny
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Vodní elektrárny.
Těžký průmysl Energetika.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Vodstvo České republiky
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Přehled velkých vodních elektráren
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a svět práce Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_337 Ročník: 9. Sada: Technické činnosti Druh: Učební materiál Autor: Mgr. Jakub Machel Název: Alternativní zdroje energie-Voda, Vítr Anotace: Učební materiál se věnuje vodním a větrným elektrárnám, popisuje princip jejich činnosti a umožňuje žákům pomocí internetu vyhledávat odpovědi na otázky týkající se této problematiky. Datum vytvoření: 15. 10. 2013 Datum ověření: 16. 10. 2013

Alternativní zdroje energie

Vodní elektrárny Mají největší podíl mezi obnovitelnými zdroji v ČR. Používají se v oblastech prudkých toků nebo velkých spádů. Vodní kola se dříve využívaly k nejrůznějším účelům, dnes slouží moderní turbíny především k výrobě elektrické energie. Podmínky v ČR nejsou úplně ideální, proto vodní elektrárny pracují jako doplňkový zdroj energie.

Princip vodní elektrárny Dochází k roztáčení turbíny vodním spádem. Turbína je na společné hřídeli s elektrickým generátorem, který vyrábí elektrický proud. Turbíny mohou být různé a volí se podle účelu a podmínkách vodního díla. (Francisova, Peltonova, Kaplanova) Vedle průtokových elektráren patří mezi nejznámější typy elektráren tzv. akumulační (přehrady).

Odpověz na následující otázky, pokud si odpovědí nejsi jistý, použij k vyhledání internet. Jaké typy turbín se používají ve vodních elektrárnách? K čemu slouží akumulační vodní elektrárny slouží? Jaké jsou výhody a nevýhody elektráren? Znáš nějaké přehradní nádrže na severní Moravě? Uveď, která je největší přehrada v ČR podle rozlohy vodní plochy, podle objemu vody a jaká je nejhlubší. Jak se jmenuje naše jediná přečerpávací elektrárna a kde se nachází? Jak se nazývá řada přehrad vybudovaných na Vltavě, a které přehrady do ní spadají? Jaké další elektrárny využívající vodní energie , mimo průtokových a akumulačních znáš?

Vodní elektrárny - Odpovědi Jaké typy turbín se používají ve vodních elektrárnách? Francisova, Peltonova, Kaplanova ad. K čemu slouží akumulační vodní elektrárny slouží? (Přehrady) Výroba elektrické energie, stabilizace vodních toků, ochrana před povodněmi, podporují plavební možnosti toku, rekreační účel, zásoba pitné vody, zásoba technologické vody pro průmysl a zemědělství Jaké jsou výhody a nevýhody elektráren? VÝHODY – Obnovitelnost zdroje (nevyčerpatelnost), minimálně znečišťuje okolí, minimální obsluha a údržba, nastartují během několik sekund, zabraňují povodním, rekreační účely, zdroj vody NEVÝHODY – Při budování vysoké náklady a čas na výstavbu, nutnost zatopení velkého území, závislost na stabilním průtoku, brání v průjezdu lodí, brání tahu ryb, riziko havárie.

Vodní elektrárny - Odpovědi Znáš nějaké přehradní nádrže na severní Moravě? Kružberk, Slezská Harta, Šance, Dlouhé stráně Uveď, která je největší přehrada v ČR podle rozlohy vodní plochy, podle objemu vody a jaká je nejhlubší. Lipno I, Orlík, Dalešice Jak se jmenuje naše jediná přečerpávací elektrárna a kde se nachází? Dlouhé Stráně Jak se nazývá řada přehrad vybudovaných na Vltavě, a které přehrady do ní spadají? Vltavská kaskáda – Lipno I, Lipno II, Hněvkovice, Kořensko, Orlík, Kamýk, Slapy, Štěchovice, Vrané Jaké další elektrárny využívající vodní energie , mimo průtokových a akumulačních znáš? Přečerpávací elektrárny, Elektrárny využívající přílivu a odlivu, Elektrárny využívající energii vln.

Průřez akumulační vodní elektrárnou Obr. 1

Největší vodní elektrárna světa a Evropy Hornosvirská přehrada - Rusko Tři soutěsky - Čína Obr. 2 Obr. 3

Větrné elektrárny K pohonu listů rotoru slouží vítr, který roztáčí turbínu. Ta je na stejné hřídeli jako generátor, který vyrábí elektrický proud. Až na výjimky jsou vhodné lokality pro výstavbu v horách. Průkopnické instalace a zavádění se uskutečnilo v Dánsku a v Americe. Obr. 4

Odpověz na následující otázky, pokud si odpovědí nejsi jistý, použij k vyhledání internet. Jaké jsou vhodné oblasti pro výstavbu větrných elektráren Jak se využíval v dřívějších dobách vítr? Jaký podíl v procentech mají větrné elektrárny na celkovém množství vyrobené energie v ČR? Kde stojí největší větrná farma na světě? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody větrných elektráren?

Odpovědi Jaké jsou vhodné oblasti pro výstavbu větrných elektráren Horské oblasti a místa s vysokou průměrnou rychlostí větru Jak se využíval v dřívějších dobách vítr? Větrné mlýny – mletí obilí, vodní čerpadla, lisování oleje, pohon lodí. Jaký podíl v procentech mají větrné elektrárny na celkovém množství vyrobené energie v ČR? 0,3%

Odpovědi Kde stojí největší větrná farma na světě? Texas (USA) – Jméno - Roscoe Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody větrných elektráren? VÝHODY – Obnovitelný charakter, minimální vliv na životní prostředí NEVÝHODY – Nestálost a nepředvídatelnost, estetický zásah do krajiny, hluk a chvění.

Větrné farmy Ostružná na Jesenicku Obr. 5

Větrný generátor Odkaz na model větrného generátoru http://www.toyplanet.cz/blog/vlastni-vetrna-elektrarna/

Zdroje: Obr. 1 - TOMIA. Hydroelectric dam-letters [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydroelectric_dam-letters.svg Obr. 2 - SHIZHAO. sandouping-sanxiadaba [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:200407-sandouping-sanxiadaba-4.med.jpg Obr. 3 - BONANNO, Antorio. Lake Onega - On the beach [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lake_Onega_-_On_the_beach_(1287591392).jpg Obr. 4 – Obrázek sady MS Klipart – www.office.microsoft.com Obr. 5 - VAVŘÍK, Martin. OstruznaElektrarny [online]. [cit. 15.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:OstruznaElektrarny.jpg