Plán legislativních prací vlády na rok 2011 - Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Reformy pokračují, začíná další fáze
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Reformní kroky Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Vladimír Pavelka 1. náměstek ministra zdravotnictví Červen 2011.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Legislativa.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Zdravotní péče v ČR,.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Správa sociálního zabezpečení
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Představení reformních zákonů
Ošetřovatelství v primární péči
Správa sociálního zabezpečení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Správa sociálního zabezpečení
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Plán legislativních prací vlády na rok 2011 - Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví

Název legislativního úkolu Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů (leden 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (únor 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů (zákon o lidských tkáních a buňkách), ve znění pozdějších předpisů (březen 2011) Nařízení vlády, kterým se stanoví vyměřovací základ pro rok 2012 u osoby, za kterou hradí pojistné na všeobecné zdravotní pojištění stát (březen 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (březen 2011)

Název legislativního úkolu Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách (červen 2011) Návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (červen 2011) Návrh zákona o specifických zdravotních službách (červen 2011) Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě (červen 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů (červen 2011) Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí, ve znění pozdějších předpisů (červen 2011)

Název legislativního úkolu Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (červen 2011) Návrh nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci (říjen 2011) Návrh zákona o cenách a úhradách léčiv (listopad 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů (prosinec 2011) Věcný záměr zákona o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (zákon o hluku) (prosinec 2011)

Název legislativního úkolu Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích (prosinec 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon), ve znění pozdějších předpisů (prosinec 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (prosinec 2011) Návrh zákona o prekursorech drog (prosinec 2011) Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (prosinec 2011)

Zvýšení reg. poplatku za hospitalizaci na 100 Kč Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách (leden 2011) Možnost legálně si připlatit za nadstandard (pojištěnec bude mít právo volby mezi plně hrazenou zdravotní péčí a péčí, na jejíž úhradě se podílí) Zvýšení reg. poplatku za hospitalizaci na 100 Kč Zavedení poplatku 30 Kč za recept Zjednodušení řízení o cenách a úhradách léků – snadnější přístup generik na trh Možnost pro fúzi ZP (ZP MV a Vojenské ZP)

Ruší se uzavírání stabilizačních dohod s rezidenty Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů (březen 2011) Dotace na rezidenční místa se bude poskytovat všem absolventům lékařských fakult v ČR, případně absolventům ze států EU, na specializační vzdělávání v základním kmeni, tedy na dobu 24 měsíců Významně se snižuje administrativní zátěž celého poskytování dotací na rezidenční místa, jelikož odpadá dosavadní hodnocení žádostí akreditačními komisemi i výběrové řízení na udělené rezidenční místo prováděné akreditovaným zařízením Převedení určitých činností v rámci specializačního vzdělávání na univerzity Ruší se uzavírání stabilizačních dohod s rezidenty    

Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách (červen 2011) Právní postavení a kompetence ZP Účinný dozor nad zdravotními pojišťovnami Konkurence mezi ZP, zejména v oblasti úhrady „nadstandardu“ Možnost ZP poskytovat komerční připojištění

Povinnosti poskytovatelů – zjednodušený registrační proces Návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (červen 2011) „Střechový“ zákon o podmínkách poskytování zdravotních služeb (nahradí překonaný zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu) Práva pacientů (na druhý názor, nahlížení do zdr. dokumentace, dříve vyslovená přání) Povinnosti poskytovatelů – zjednodušený registrační proces Definice péče „lege artis“ Hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb Úprava zdravotních registrů (nově registr zdravotnických pracovníků)

Návrh zákona o specifických zdravotních službách (červen 2011) Samostatný zákon upravující specifické zdravotní zákroky – zdravotní služby poskytované za zvláštních podmínek (umělé ukončení těhotenství, asistovaná reprodukce, kastrace, sterilizace, atd.) Důraz na svobodný informovaný souhlas pacienta

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě (červen 2011) Právní forma – příspěvková organizace kraje Dojezdová doba: 10 – 20 minut Plány plošného pokrytí - kraje

Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích (prosinec 2011) Zastřešující zákon pro fungování univerzitních nemocnic, poskytujících zdravotní péči a vzdělávání Základem pro fungování smlouva mezi FN a LF Právní forma UN: neziskový subjekt – právnická osoba sui generis Dokončeny práce na typové smlouvě mezi FN a LF