Třené, jádrové a smetanové výrobky VY_32_INOVACE_15-2-17- Smetanové želé Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace PowerPoint je zaměřen na úvod do tématu Smetanové želé. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
Smetanové želé Charakteristika trvanlivost jeden den tvar hranolku povrch zdobený šlehačkou a ovocem na řezu dva pláty spojené džemem a vlastní náplň zalitá upravenou agarovou polevou chuť chladivá, smetanová.
Výrobní postup zarovnáme světlý plát plát rozkrojíme na dvě části spojíme džemem vložíme do kapslového tvořítka a utěsníme, aby náplň nevytekla nalejeme vlastní náplň na ztuhlou vlastní náplň naneseme obarvenou agarovou polevu po ztuhnutí nakrájíme balíme do papírových přířezů vrchní část zdobíme šlehačkou a ovocem.
Vlastní náplň vodu, cukr, škrobový sirup, a agar se svaří uvařenou polevu obarvíme a část agarové polevy odlejeme na zalití povrchu do zbylého agaru zamícháme ovocný protlak ušlehanou smetanu a ihned tvarujeme. zamíchání smetany s teplou agarovou polevou musí být rychlé, jinak se náplň srazí.
Fotopostup příprava plátu potírání džemem spojení plátu utěsnění
rychlé spojení agarové směsi a ušlehané smetany agar, barva, jahodový protlak nalití náplně do formy
nanesení ochucené a obarvené agarové polevy opatrné odstranění kapslového tvořítka
zdobení šlehačkou a ovocem
Hotový výrobek
Použitá literatura Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6 Obrázky – vlastní archiv