Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Systém včasné intervence ve Svitavách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
VÝKON TRESTU ODNĚTÍ SVOBODY Z POHLEDU ZACHÁZENÍ S ODSOUZENÝMI
Sociální patologie SCPT SCPA
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Fakulta zdravotnických studií
ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí ZÁVĚREČNÁ PRÁCE leden 2013 Bc. Marcela Hladká.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Základní pojmy kriminologie a penologie
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
H RANICE TRESTNÍ ODPOVĚDNOSTI V KONTEXTU TRENDŮ KRIMINALITY MLÁDEŽE A V EVROPSKÉM SROVNÁNÍ JUDr. Jana Hulmáková, Ph.D. Katedra sociální práce.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Řízení vztahu se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu se sportovními potřebami Autor bakalářské práce: Daniel Baumruk (147.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
Shrnutí hlavních zjištění
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Sociální práce s pachateli trestných činů
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Terénní programy.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Základní pojmy kriminologie a penologie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
Úvodní přednáška pro 1. ročník
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Transkript prezentace:

Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže PhDr. JUDr. Jana Firstová, Ph.D. Doc. PhDr. Vratislava Černíková, CSc.

„Systémová analýza rizik sociální reintegrace propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody (ochranné výchovy, ochranného léčení) – příspěvek k prevenci recidivy /potažmo k bezpečnosti regiónů/“ Výzkumný projekt realizován na základě institucionální podpory Ministerstva vnitra ČR Odpovědný řešitel: plk. PhDr. JUDr. Jana Firstová, Ph.D. Řešitelský tým: Doc. PhDr. Vratislava Černíková, CSc. (PA ČR) PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D. (Akademie Vězeňské služby ČR) PhDr. Květa Sluková, Ph.D. (Akademie Vězeňské služby ČR) PhDr. Magdaléna Ondicová, PhD. (APZ v Bratislavě; přibrána v roce 2011) Doc. PhDr. Jacek Dworzecki, PhD. (Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie, přibrán v roce 2012)

Kriminalita mládeže Každodenní realita Interdisciplinární charakter Etiologie Kontrola Kontinuální sociální péče Následná péče

akcent – !!! kontinuální sociální péče !!! Výzkumné šetření analýza rizik sociální reintegrace dětských pachatelů hledání efektivnějších nástrojů úspěšné sociální reintegrace pohled samotných pachatelů trestné činnosti akcent – !!! kontinuální sociální péče !!!

Metodologie dotazování studium a analýza dostupných teoretických poznatků z odborné literatury expertní rozhovory matematicko-statistické procedury – zpracování dat (Dr. Zdeněk Kovařík, CSc.)

Předmět dotazníkového šetření a výběr vzorku respondentů analýza rizik sociální reintegrace pachatelů protispolečenské činnosti z řad mládeže, na základě jejich osobní výpovědi Výběrový soubor respondentů - získán na základě dostupnosti 322 respondentů (výchovné ústavy, dětské domovy se školou) SR - 77 PL – 122 + - 76 respondentů (vězeňská zařízení) SR - 61

Výzkumné předpoklady

VP 1 Respondenti mají pozitivní vztah k aktivitám zacházení realizovaným v zařízeních pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkon trestu odnětí svobody). Klasifikační strom č. 1 Vzdělávací aktivity – výchovné ústavy

Graf č. 1 Ve výkonu trestu odnětí svobody považují mladiství za přínosné pro jejich osobu (uváděno v %)

VP 2 Respondenti se nejvíce obávají, že po opuštění zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkon trestu odnětí svobody) přijdou o své kamarády (přátele).

Respondenti se obávají po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody- ČR (v %)

VP 3 Respondenti chtějí po opuštění zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkon trestu odnětí svobody) využít služeb následné péče (sociální pracovníky, kurátory, psychology apod.).

VP 4 Respondenti se domnívají, že jim po opuštění zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkonu trestu odnětí svobody) nejvíce pomohou jejich kamarádi. Po opuštění výchovného ústavu mi nejvíce pomůže rodina

VP5 Respondenti se domnívají, že mají pro uplatnění na trhu práce dostatečné vzdělání. VP6 Respondenti si nechtějí po opuštění zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkonu trestu odnětí svobody) doplnit vzdělání. VP7 Respondenti se domnívají, že po opuštění zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy (výkonu trestu odnětí svobody) se již nebudou nadále dopouštět protiprávní činnosti.

Shrnutí dílčích výsledků: Z výše prezentovaného výzkumného šetření pro nás vyplývá: nepřipouštění si ze strany mladistvých delikventů rizik jejich sociální reintegrace ne příliš pozitivní postoj k možnému přínosu aktivit programů zacházení jejich osobě spíše negativní, nedoceněný až přezíravý postoj k možnostem využívání služeb subjektů kontinuální sociální péče

Použité zdroje FIRSTOVÁ, Jana, Kriminalita mládeže v sociálních souvislostech, Plzeň: Aleš Čeněk, 2014. ISBN  978-80-7380-521-0. VÁLKOVÁ, Helena, Vratislava ČERNÍKOVÁ, Jana FIRSTOVÁ a kol. Aktuální otázky vězeňství. Praha: Policejní akademie ČR v Praze, 2014. ISBN 978-80-7251-426-7. FIRSTOVÁ, Jana a kol. Závěrečná výzkumná zpráva „Systémová analýza rizik sociální reintegrace propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody (ochranné výchovy, ochranného léčení) – příspěvek k prevenci recidivy /potažmo k bezpečnosti regiónů/“. Dílčí výzkumný úkol 3/4 Výzkumného projektu Policejní akademie ČR v Praze na léta 2011 - 2015 „Analýza bezpečnostních rizik společnosti a jejich transfer do teorie bezpečnostních systémů“, Praha: PA ČR, 2015.  

Děkuji za pozornost PhDr. JUDr. Jana Firstová, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní Katedra trestního práva a kriminologie firstovi@seznam.cz