Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OdP_S3_06 Popis výukového materiálu Název: Hlavní oblasti státního dozoru v CR – NKÚ, ČOI, SZPI Autor: Bc. Pavel Lang Datum: 23.12.2013 Obor: a) 65-41-L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) 65-41-L/01 Gastronomie Ročník: a) - 2. ročník a b) - 4. ročník Předmět: Hotelový provoz Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Hotelový provoz a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnic Moderní řízení hotelového provozu (Ing. J. Beránek a kol., Magconsulting 2013) a Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost (D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004) Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor - učebnice
Hlavní oblasti státního dozoru v cestovním ruchu Nejvyšší kontrolní úřad Česká obchodní inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Nejvyšší kontrolní úřad (1) Zákon č. 166/1993 Sb. (Zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu - NKÚ) tento zákon upravuje postavení, strukturu a činnost NKÚ dále stanoví práva a povinnosti prezidenta, víceprezidenta, členů, kolegia, senátu, kárné komory a pracovníků NKÚ
Nejvyšší kontrolní úřad (2) Předmět činnosti: kontrola hospodaření se státním majetkem s finančními prostředky vybíranými na základě zákona (např. zdravotní a sociální pojištění) s prostředky poskytnutými ČR ze zahraničí a s prostředky, za něž stát převzal záruky (kontrola souladu s právními předpisy, věcné a formální správnosti, posouzení účelnosti a hospodárnosti)
Nejvyšší kontrolní úřad (3) prokazování: služební průkaz a příkaz ke kontrole výkon kontroly: (kromě státních orgánů) i u právnických osob a fyzických osob
Nejvyšší kontrolní úřad (4) Výsledek kontroly základním výstupem je kontrolní protokol proti kontrolnímu protokolu lze podat námitky ve lhůtě pěti dnů ode dne se seznámením s kontrolním protokolem fyzické osobě, která zaviněně způsobila, že kontrolovaná osoba nemohla poskytnout odpovídající součinnost s kontrolním orgánem, lze uložit pokutu do výše 50 tis. Kč. Tuto pokutu lze uložit opakovaně.
Česká obchodní inspekce (1) Zákon č. 64/1986 Sb. (o České obchodní inspekci; v pl. znění) na základě tohoto zákona je Česká obchodní inspekce oprávněna kontrolovat právnické a fyzické osoby prodávající nebo dodávající výrobky a zboží na vnitřní trh, provozující tržiště nebo poskytující spotřebitelský úvěr. pracovníci České obchodní inspekce se prokazují služebními průkazy
Česká obchodní inspekce (2) Předmět kontroly: kontrola zdravotní nezávadnosti jakosti zboží podmínky skladování kontrola měřících přístrojů kontrola dohodnutých nebo stanovených podmínek kvality poskytovaných služeb kontrola správnosti označení všech výrobků kontrola deklarovaných a skutečných vlastností výrobku zda nedochází ke klamání spotřebitele zda uváděné výrobky jsou bezpečné zda osoby poskytující spotřebitelský úvěr, dodržují podmínky dané zvláštním předpisem
Česká obchodní inspekce (3) Sankce: inspektor – bloková pokuta do výše 5 tis. Kč (pokud kontrolovaná FO ochotna zaplatit; nelze se odvolat) ředitel inspektorátu – pokuta do výše 1 mil. Kč (do výše 2 mil. Kč za opakované porušení během jednoho roku) za narušování průběhu kontroly, lze uložit fyzické osobě pokutu do výše 50 tis. Kč a to i opakovaně.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (1) Zákon č. 146/2002 Sb. (Zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů) zákon upravuje kontrolní povinnosti SZaPI, pravomoci a předměty kontroly pracovníci se prokazují služebními průkazy Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (2) Předmět činnosti: kontrola potravin, surovin k jejich výrobě zemědělských výrobků mydlářských a saponátových výrobků tabákových výrobků. (výroba, skladování, přeprava a prodej) SZPI není oprávněna ke kontrole přípravy jídel a nápojů v provozovnách společného stravování (kompetence orgánů hygienické služby nebo ČOI – oblast poctivosti prodeje)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (3) Sankce: bloková pokuta udělená inspektorem do výše 5 tis. Kč (pokud kontrolovaný ochoten zaplatit) pokuta udělená inspektorátem do výše 1 mil. Kč (3 mil. Kč v případě opakovaného porušení během 1 roku) v mimořádných případech pokuta udělená inspektorátem do výše 10 mil. Kč pokutu lze udělit do 1 roku poté co se inspektorát o porušení povinností dověděl, nejdéle však do 2 let poté co došlo k přestupku. Pokutu nelze uložit, uplyne-li od porušení povinnosti doba delší než 3 roky.
1. Co je předmětem činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu? Výstupy -TEST 1. Co je předmětem činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu? 2. Co je předmětem kontroly České obchodní inspekce? 3. Co je předmětem kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce? Děkuji za pozornost - Bc. Pavel Lang