PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vysvětlení … problematiky života.
ZIMA – PŘÍDAVNÁ JMÉNA Český jazyk – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Únor 2013.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele a případně zápisu v sešitě zopakují,
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Při vysvětlování nepoužívejte slova příbuzná!
Ústní lidová slovesnost - folklór
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Slovesné umění Předmět Autor: Mgr. Kateřina Kozlová
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Bohá č ová Datum vytvo ř ení: Č íslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_CJL_1 Ro č ník: III. Č eský jazyk a literatura Vzd ě lávací.
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Pet Shop Pranostiky☺.
Tvoření slov – přejímání z cizích jazyků, tvoření sousloví
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Slovo, význam slova, sousloví, rčení.
Mgr.Kateřina Karbulová. nejstarší projevy slovesného umění nalezneme už v pravěku závislost člověka na přírodě, řadu přírodních jevů si neuměl vysvětlit,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
rčení, sousloví, přísloví, pranostika
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Pořekadlo VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Čtení a literární výchova ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
Pranostika VY_32_INOVACE_18
Rčení a přísloví VY_32_INOVACE_39_Rceni a prislovi
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Všestranné jazykové rozbory
Frazeologie a její užití
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Přísloví VY_32_INOVACE_19
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
Starověk a středověk v ústní tradici
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Zájmena.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk LIDOVÁ SLOVESNOST PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk

P Ř Í S L O V Í ustálený výrok obsahuje obecně platné zásady nebo zkušenosti mravoučné povahy - jsou vyjádřeny buď přímo, nebo obrazně je vyjádřením nějaké životní moudrosti smyslem je morální ponaučení, výstraha či pokárání často má podobu rýmovaného dvojverší tvoří celé věty, které nelze rozdělit, přeformulovat, skloňovat či časovat tvoří součást lidové slovesnosti

P Ř Í S L O V Í Bez práce nejsou koláče. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Komu se nelení, tomu se zelení. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tichá voda břehy mele. Všude dobře doma nejlépe. Kdo mnoho mluví, lže nebo se chlubí. Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Když se dva perou, třetí se směje. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Co je šeptem, to je s čertem. Kdo lže, ten krade.

P O Ř E K A D L O vyjádření životních zkušeností stručné, někdy rýmované bez mravního ponaučení nelze časovat

P O Ř E K A D L O Čumí jako tele na nová vrata. Dopadli jako sedláci u Chlumce. Bez peněz do hospody nelez. Nové koště dobře mete. Pes, který štěká, nekouše. Chodí s motykou na zajíce. Já nic, já muzikant. Chyba lávky. Nechá si pro krejcar koleno vrtat. Chytá lelky. Kam vítr, tam plášť. Dělat z komára velblouda. Padla kosa na kámen.

R Č E N Í ustálené slovní spojení krátká průpovídka často má přenesený význam označuje typické situace vyjadřuje určitou životní zkušenost produkt lidové fantazie smyslem je pobavení, oživení jazykového projevu lze skloňovat i časovat typem rčení je přirovnání

R Č E N Í Mít brouky v hlavě. Připadat si jako páté kolo u vozu. Vzít nohy na ramena. Chytit příležitost za pačesy. Co na srdci, to na jazyku. Zdání klame. Pýcha předchází pád. Stát jako tvrdé Y. Prokázat někomu medvědí službu. Udělat kozla zahradníkem. Mít kliku. Pamatovat na zadní vrátka. Pozdě bycha honit. Prásknout do bot.

P R A N O S T I K A lidová průpovídka, rčení žánr lidové slovesnosti snaží se dávat do souvislosti určité meteorologické jevy a roční dobu, potažmo i předpověď těchto věcí založená na dlouhodobé lidské zkušenosti

P R A N O S T I K A Únor bílý – pole sílí. Medardova kápě – čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na nový rok o slepičí krok. Na Tři krále o skok dále. Na Hromnice o hodinu více. Svatá Anna – chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Březen – za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. Studený máj - v stodole ráj. Svatá Markyta hodila srp do žita. Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Na svatou Barboru zima jde do dvoru.

ZDROJE https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADslov%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C4%8Den%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Pranostika