Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všestranné jazykové rozbory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všestranné jazykové rozbory"— Transkript prezentace:

1

2 Všestranné jazykové rozbory

3 Komu se nelení, tomu se zelení.
Co znamená tento frazém? Vyložte jeho smysl: (Kdo není lenivý, dosahuje dobrého výsledku) 2) Z kterého prostředí frazém vychází? (z vesnického, zemědělského – zelení se = roste úroda)

4 Komu se nelení, tomu se zelení.
3) Vyjádřete zhruba totéž pomocí jiného frazému: (Bez práce nejsou koláče) 4) Srovnejte oba frazémy z hlediska větného: (první je souvětný, druhý je vyjádřen jednoduchou větou)

5 Komu se nelení, tomu se zelení.
5) Která z vět je vedlejší a jaká je to věta? (komu se nelení – VV předmětná) 6) Znáte sloveso nelenit (se) také v kladné podobě? (je jen záporné s významem 1. nebýt líný, nezahálet, 2.neváhat, nerozpakovat se)

6 Komu se nelení, tomu se zelení.
7) Určete u sloves kmen minulý: (neleni-, zeleni-) 8) Určete třídu a vzor těchto sloves: (IV. třída, vzor prosí)

7 Komu se nelení, tomu se zelení.
9) Uveďte situaci, kdy by bylo vhodné frazém použít: (např. při vypravování události, charakteristice osoby…) 10) O jaký frazém jde? Proč? (přísloví, v druhé části je mravní ponaučení)

8 Doplňte druhou část přísloví či rčení:
Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,… Dočkej času… Kdo jinému jámu kopá,… Kovářova kobyla… Kde nic není,… (…až se ucho utrhne. …jako husa klasu. …sám do ní padá. …chodí bosa. … ani smrt nebere.)

9 Kdo dřív přijde, ten dřív mele.
11) Vymyslete pro spolužáka dva úkoly (podle předchozích) na tvaroslovný a syntaktický rozbor: (např.: 1) Určete větu hlavní a vedlejší. 2) Jakým slovním druhem je vyjádřen podmět v obou větách? 3) Jakým slovním druhem a větným členem je slovo dřív?)

10 Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K
Zdroje: Čechová, M. – Daneš, F. – Dokulil, M. – Hausenblas, K. – Hrbáček, J. – Styblík, V. Komplexní jazykové rozbory. 2. Upravené vydání. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Všestranné jazykové rozbory"

Podobné prezentace


Reklamy Google