Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3321 Název Pranostiky po celý rok Téma hodiny Opakování měsíce, roční období Předmět Prvouka Ročník/y/ 3. Anotace Materiál obsahuje pranostiky na každý měsíc v roce. Seznamuje žáky se změnami v přírodě, s nejvýznamnějšími svátky, kalendářem. Očekávaný výstup Seznamuje se s pranostikami na každý měsíc v roce, odpovídá na otázky, vyhledává v kalendáři den, kdy mají zmiňované osoby svátek. Vysvětluje některé pranostiky. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Pranostiky po celý rok Pranostika je rčení , které je založeno na dlouholetém pozorování meteorologických jevů našimi předky a dává je do souvislosti s roční dobou. Připomeň si názvy jednotlivých měsíců v roce např. básní: Měsíce

3 Leden Nový rok Tři králové Na Nový rok o slepičí krok.
Na Tři krále o krok dále. Leden jasný, roček krásný. V lednu mráz těší nás: v lednu voda- věčná škoda. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. Doplň si datum k významným svátkům: Nový rok Tři králové 1.1. 6.1. Jak se jmenovali? Kašpar, Melichar, Baltazar

4 Únor Únor bílý, pole sílí. Na Hromnice o hodinu více. Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout. Masopust na slunci, pomlázka u kamen. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je nadělá je. Svatý Matěj zimu tratí, když netratí, obohatí. Významné svátky: Hromnice Sv. Valentýn Sv. Matěj 2.2. 14.2. 24.2.

5 Březen první jarní měsíc
Březnové slunce má krátké ruce. Březen za kamna vlezem. O svatém Tomáši sníh bředne na kaši. Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře. Svatý Josef s tváří milou končí zimu celou. Svatý Josef, jak ho známe, širočinou ledy láme. Významné svátky: Josef Řehoř 19.3. 12.3.

6 Duben Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň. Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje. Prší-li na prvního dubna, bývá mokrý máj. Když zahučí v dubnu hrom, obalí se listím strom. Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Velký pátek deštivý dělá rok žíznivý. (v tento den se prý „otevírají poklady“) Poslední dubnová noc je čarodějná. významné svátky: sv. Vojtěch sv. Jiří 23.4. 24.4.

7 Květen Studený máj – v stodole ráj. V máji nemá pastýři uschnout hůl. Když máj vláhu nedá, červen se předá. Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie jejich kuchařka. Kdy slaví svátek Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie? 12.5., 13.5., a 15.5.

8 ČERVEN Červen studený - sedlák krčí rameny.
V červnu deštivo a chladno, způsobí rok neúrodný snadno. Madardova kápě, čtyřicet dní kape. Na svatého Jana otvírá se létu brána.( Jan Křtitel) Když svatojánská muška pěkně se leskne a svítí, bude počasí krásné a můžeme do přírody na tanec jíti. významné svátky: Medard Antonín Jan Křtitel 8.6. 13.6. 24.6.

9 Červenec Svatá Markyta hodila srp do žita. Staví-li v červenci hromadu mravenci všude, tuhá zima bude. Svatá Anna, chladna zrána. Svatý Prokop seje houby. Na Jakuba hrom do duba. nejvýznamnější svátky: Prokop Cyril a Metoděj Markéta Jakub Anna 4.7. 5.7. 13.7. 25.7. 26.7.

10 Srpen Když jsou ráno v srpnu rosy, mají z toho radost vosy. Co srpen neuvaří, to už září nedosmaží. Příliš hub srpnových, příliš vánic sněhových. Vavřineček ukazuje, jaký podzim nastupuje. Bartoloměj svatý odpoledne krátí. Svátky: Vavřinec Bartoloměj 10.8. 24.8.

11 Září Září jezdí na strakaté kobyle. O svatém Matouši- vlaštovka nás opouští. Když je vlhko v září, v lesích houbám se daří. Svatý Václav víno chrání, po něm přijde vinobraní. Svatý Václav sklízí hady. Svatý Michal všechno z polí spíchal. Významné dny: Ludmila Matouš Václav Michal 16.9. 21.9. 28.9. 29.9.

12 Říjen Říjen když blýská, zima píská. Po svaté Tereze mráz po střechách leze. V říjnu hojnost žaludů a bukvic oznamuje zimy víc. Svatý František zahání lidi do chýšek. Mrazy v říjnu - hezky v lednu, krásný říjen – studený leden. významné svátky: František Tereza 4.10. 15.10.

13 Listopad Listopadová mlha zhasíná slunce.
Na svatou Kateřinu zalez pod peřinu. Kateřina na ledě, Štěpán na blátě. Martinův led vodou bude hned. Počasí o svaté Alžbětě povídá, jak bude v létě. Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje. Radost Martina je husa a džbán vína. Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho leží. Významné svátky: Všech svatých Dušičky Martin Kateřina Ondřej 1.11. 2.11. 11.11. 25.11. 30.11.

14 Prosinec Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
O svatém Mikuláši snížek často práší. Svatá Barborka vhání dřevo do dvorka. Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Ráno na Štědrý den jasné a obloha čistá, úroda hojná příští rok jistá. Lepší Vánoce třeskuté než tekuté. Nejvýznamnější svátky: Barbora Mikuláš Lucie Adam a Eva Štěpán Silvestr 4.12. 6.12. 13.12. 24.12. 26.12. 31.12.

15 Použité zdroje: Archiv autora
ZUZANA KOVAŘÍKOVÁ A VIOLA LYČKOVÁ. Pranostiky: rokem krok za krokem. Praha: Albatros, 2006. MGR. ZITA JANÁČKOVÁ, Mgr. Zdenka Horáková. Čítanka: pro 3. ročník. Brno: Nová škola, ISBN

16


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google