Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Frazeologie a její užití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Frazeologie a její užití"— Transkript prezentace:

1 Frazeologie a její užití

2 Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_274 Jméno autora: Mgr. Veronika Slavíková Název práce: Frazeologie a její užití Předmět: český jazyk a literatura Ročník: 2. Časová dotace: 40 min Vzdělávací cíl: Žák se seznámí s naukou o frazémech. Na základě jednotlivých příkladů poznává dělení frazémů. Pomůcky: Psací potřeby.   Poznámka: Tento materiál je součástí tematického celku Český jazyk a literatura pro 2. ročník. Inovace: Zapojení ICT do výuky.

3 Frazém a frazeologie Frazém Frazeologie
víceslovné a ustálené slovní spojení někdy se používá označení idiom rysem je také obraznost, expresivnost a slohová příznakovost má význam jako celek Frazeologie soubor frazémů příslušného jazyka (Slovník české frazeologie a idiomatiky) nauka, která se zabývá zkoumáním frazémů

4 Změny v užívání frazémů
Frazémy zanikají – např. Nemudruj švec přes kopyto. obměňují se – např. jet plnou parou – jet na plný plyn – jet kosmickou rychlostí aktualizují se – mění se některé složky, např. Práce šlechtí člověka, ale ničí tělo.

5 Dělení frazémů Přirovnání Rčení Pořekadla Přísloví Pranostiky
dvojčlenné vyjádření líný jako veš Rčení obrazné slovní spojení vzít nohy na ramena, páté kolo u vozu Pořekadla frazémy větné povahy vyjadřují lidskou zkušenost Přísloví mají větnou podobu Komu se nelení, tomu se zelení. Pranostiky vyjadřují předpověď, která se týká počasí a prací určitém ročním období, měsíci, dni kvůli lepšímu zapamatování jsou často rýmované a rytmizované Svatá Anna, chladna zrána.

6 Kulturní frazémy Antického původu Křesťanského původu
Achillova pata, mluvit jako Pýthie Křesťanského původu Zůstat stát jako Lotova žena Historicko-kulturní To je Waterloo; jako sedláci u Chlumce Okřídlená slova Poslední mohykán, danajský dar Cizojazyčného původu Veritas vincit. (Pravda vítězí.)

7 Děkuji za pozornost. „Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu."

8 Použitá literatura Čechová, M.: Čeština - řeč a jazyk. 2. vyd. Praha, ISV nakladatelství, ISBN s Čechová, M.: Český jazyk pro 1. ročník SOŠ. 1. vyd. Praha, SPN, ISBN X. s Čechová, M.: Český jazyk pro 3. ročník SOŠ. 1. vyd. Praha, SPN, ISBN s


Stáhnout ppt "Frazeologie a její užití"

Podobné prezentace


Reklamy Google