Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_18_02_04 Název materiálu Pravopis předložek s, z Jméno vyučujícího Mgr. Alena Kupilíková Třída 8. Předmět Český jazyk Datum vytvoření 21. 9. 2012

2 s (se) + 7.pád (s kým, čím) z (ze) + 2. pád (z koho, čeho) • s bratrem • z Domažlic • s nákupem • z důvodu • se strýčkem • ze známosti

3 s se z ze

4  kdo s koho, být s to (předložka s + 4. pád)  Kniha leží na stole – vezmi ji se stolu  Kniha je ve stole (v zásuvce) – vezmi ji ze stolu (předložka s + 2. pád) (V nejasných případech dáme vždy přednost předložce z (ze).)

5  Jak se do lesa volá, tak se __ lesa ozývá.  Co jsi __ úst vypustil, ani párem volů nedostaneš zpět.  Dostal se __ deště pod okap.  Spadl __ bláta do louže.  Sejde __ očí, sejde __ mysli.  __ chutí do toho, půl je hotovo.  __ jídlem roste chuť.  Tak dlouho se chodí __ džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.  Všechno __ mírou.  Žádný učený __ nebe nespadl.  Dělá __ komára velblouda.  Roste jako __ vody.  __ toho mraku pršet nebude.  Na svatého Jiří vylézají __ děr hadi a štíři.  Přišel __ křížkem po funuse.  Kdo chce __ vlky žíti, musí __ nimi výti.

6  Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.  Co jsi z úst vypustil, ani párem volů nedostaneš zpět.  Dostal se z deště pod okap.  Spadl z bláta do louže.  Sejde z očí, sejde z mysli.  S chutí do toho, půl je hotovo.  S jídlem roste chuť.  Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.  Všeho s mírou.  Žádný učený z nebe nespadl.  Dělá z komára velblouda.  Roste jako z vody.  Z toho mraku pršet nebude.  Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři.  Přišel s křížkem po funuse.  Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.

7  Eislerová Jana: Český jazyk, Kdy se píše s/z, ě/je, ů/ú?, Fragment, 2005, ISBN 80-253- 0048-X, str. 7,10.


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google