Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_ ČJ1,2_36 Téma: Lidová rčení, úsloví a pořekadla. Ročník: 1. – 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Tyto pracovní listy se věnují lidovým úslovím a pořekadlům. Nejprve žáci přiřazují rčení s jeho popisem, vyjádřeným jinými slovy. Mohou buď spojovat tužkou, nebo je lze rozstříhat a skládat k sobě. Závěrečný pracovní list vyjadřuje některá rčení pomocí obrázku a žáci je po přečtení opět přiřazují do dvojic. K pracovnímu listu určenému k samostatné nebo skupinové práci náleží vždy řešení zpracované pro prezentaci na interaktivní tabuli.

3 Čtení s porozuměním. Lidová rčení a úsloví. PL.
Lidové rčení nebo také úsloví je slovní spojení, kdy původní význam slov není chápán doslovně, ale jen jako podobnost. Čti úsloví v levém sloupečku a z pravého vyber jejich pravý význam. Bez práce nejsou koláče. Co tě nepálí, nehas. Sytý hladovému nevěří. Kdo lže, ten krade. Láska hory přenáší. Najedený člověk nedůvěřuje tomu, který má hlad. Kdo miluje, dokáže vykonat mnoho pro svou lásku. Kdo nepomáhá druhým při práci, bude mít hlad. Nepleť se do věcí, které se tě netýkají. Kdo nemluví pravdu, často bere cizí věci.

4 Čtení s porozuměním. Lidová rčení a úsloví. Řešení PL.
Lidové rčení nebo také úsloví je slovní spojení, kdy původní význam slov není chápán doslovně, ale jen jako podobnost. Čti úsloví v levém sloupečku a z pravého vyber jejich pravý význam. Bez práce nejsou koláče. Co tě nepálí, nehas. Sytý hladovému nevěří. Kdo lže, ten i krade. Láska hory přenáší. Najedený člověk nedůvěřuje tomu, který má hlad. Kdo miluje, dokáže vykonat mnoho pro svou lásku. Kdo nepracuje, ať nejí. Nepleť se do věcí, které se tě netýkají. Kdo nemluví pravdu, často bere cizí věci.

5 Lidová rčení a úsloví. Pokračování. PL.
Chytrost nejsou žádné čáry. Vrána k vráně sedá. Líná huba – holé neštěstí. Co je šeptem, to je čertem. Jak si kdo ustele, tak si i lehne. Když něčemu nerozumíš, nestyď se a ptej se. Když se ti něco nelíbí, řekni to nahlas a přímo. Kdo se učí a snaží, hodně toho bude vědět a znát. Jak si co zařídíš, takové to budeš mít. Kamarádi mívají společné zájmy.

6 Lidová rčení a úsloví. Pokračování. Řešení PL.
Chytrost nejsou žádné čáry. Vrána k vráně sedá. Líná huba – holé neštěstí. Co je šeptem, to je čertem. Jak si kdo ustele, tak si i lehne. Když něčemu nerozumíš, nestyď se a ptej se. Když se ti něco nelíbí, řekni to nahlas a přímo. Kdo se pilně učí a snaží, hodně toho bude vědět a znát. Jak si co zařídíš, takové to budeš mít. Kamarádi mívají společné zájmy.

7 Přečti si úsloví ( rčení) čili pořekadlo a spoj s obrázkem, který ho nejlépe vystihuje. PL.
Práce kvapná málo platná. S jídlem roste chuť. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Kam vítr tam plášť. Dvakrát měř, jednou řež. Komu se nelení, tomu se zelení. Láska hory přenáší. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Jablko nepadá daleko od stromu.

8 Přečti si úsloví čili pořekadlo a spoj s obrázkem, který ho nejlépe vystihuje. Řešení PL.
Práce kvapná málo platná. S jídlem roste chuť. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Kam vítr tam plášť. Dvakrát měř, jednou řež. Komu se nelení, tomu se zelení. Láska hory přenáší. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Jablko nepadá daleko od stromu.

9 Použitý materiál:


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google