MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Občanská výchova 9. ročník
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
MĚSTSKÁ POLICIE ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Přehled činnosti za rok 2010.
Ochrana práv ve veřejné správě
Ochrana práv ve veřejné správě
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Česká republika – demokratický stát
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Kontrola veřejné správy
1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Kontrola veřejné správy I.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Obecně Lucia Madleňáková
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Základy správního práva trestního
Organizace veřejné správy
Zájmová a ostatní samospráva
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Název vzdělávacího materiálu
Právní základy státu.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Organizace veřejné správy blok č. 1
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Česká republika Srdce Evropy.
Veřejný ochránce práv.
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo Bezpečnost lékařů při výkonu povolání: zásadní podmínka pro kvalitní péči v tuzemském zdravotnictví MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo

Agresivita ve společnosti roste „Máme pocit, že míra agrese ve společnosti se zvyšuje a že i agrese vůči zdravotníkům roste. Podařilo se nám zavést vyšší trestní sazbu za útoky na zdravotníky při výkonu povolání. Jde o něco podobného, jako mají veřejní činitelé," prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Výzkum tématiky napadení lékařů (Aesculap Academie) 90 % zdravotníků zažilo vyhrožování ze strany pacientů či jejich doprovodu 78 % čelilo výhružkám a nadávkám 25 % čelilo fyzickému napadení

Lékaři a spolupráce s policií skoro dvě třetiny napadených událost nenahlásilo Ve znojemské nemocnici využíváme ale pomoc především městské policie

Zákon na ochranu lékařů z roku 2010 jako útok na úřední osobu je považováno: vražda, ublížení na zdraví nebo vyhrožování ve službě (takže útok, který nezanechá následky, jako kopanec, rána pěstí, slovní urážka apod. jsou pouhým přestupkem)

Lékař versus soudce V roce 2009 se České lékařské komoře podařilo prosadit do nového trestního zákoníku ustanovení, podle kterého případ vraždy, ublížení na zdraví nebo vyhrožování zdravotníkovi je hodnocen vyšší trestní sazbou, a to stejnou jako v případech, kdy se pachatel dopustí tohoto jednání vůči tzv. úřední osobě (dříve tzv. veřejnému činiteli).

Kdo je úřední osoba? soudce, státní zástupce, prezident České republiky, poslanec nebo senátor Parlamentu České republiky, člen vlády České republiky nebo jiná osoba zastávající funkci v jiném orgánu veřejné moci, člen zastupitelstva nebo odpovědný úředník územní samosprávy, orgánu státní správy nebo jiného orgánu veřejné moci, příslušník ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru nebo strážník obecní policie, soudní exekutor při výkonu exekuční činnosti a při činnostech vykonávaných z pověření soudu nebo státního zástupce, notář při provádění úkonů v řízení o dědictví jako soudní komisař, finanční arbitr a jeho zástupce, fyzická osoba, která byla ustanovena lesní stráží, stráží přírody, mysliveckou stráží nebo rybářskou stráží,

Po ukončení služby však ochrana končí Výše uvedení jsou úředními osobami jen tehdy, pokud plní úkoly státu nebo společnosti a používají při tom svěřené pravomoci pro plnění těchto úkolů. Trestní odpovědnost pachatelů při ochraně úřední osoby přitom nastává jen tehdy, je-li trestný čin spáchán v souvislosti s výkonem pravomoci a odpovědností dané úřední osoby.

Možná řešení Kurzy sebeobrany Kurzy psychologické Zvýšení počtu personálu Využití soukromých bezpečnostních firem Bezpečnostní rámy atd.