Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11."— Transkript prezentace:

1 1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11

2 2 Zadavatel Zadavatelem této informační studie je ministerstvo zdravotnictví, které bylo požádáno předsedou vlády Vladimírem Špidlou, aby připravilo analýzu útoků na záchranáře, které se v poslední době vyskytují čím dál častěji a je potřeba jim nějakým způsobem zabránit.

3 3 Sled událostí V roce 2002  V dubnu napadli tři opilci záchranáře, který utrpěl otřes mozku.  V květnu byl napaden záchranář, skončil s pořezanou rukou a tři týdny v pracovní neschopnosti.  V srpnu byl zubař zastřelen svým pacientem.  V srpnu bezdomovec v sanitce poranil záchranáři páteř, záchranář je v invalidním důchodu.

4 4 Sled událostí V roce 2003  V březnu byl zastřelen ortoped pacientem.  28. 4. při zásahu napadli opilci tři záchranáře, jeden vyvázl s poraněnou hlavou a otřesem mozku, dva s poraněným břichem.  7. 5. napadl záchranáře psychicky nemocný muž.  V květnu napadl pacient psychiatra mačetou, přesekal mu cévy a šlachy na rukou.

5 5 Sled událostí V roce 2003  V květnu vznikla tzv. vinohradská iniciativa, ve které lékaři a zaměstnanci FN Královské Vinohrady vyzývají politiky, aby se násilím na lékařích důsledně zabývali a zasazovali se o ochranu zdravotníků.  Marie Součková slíbila problém vyřešit například udělením statutu veřejného činitele zdravotníkům.

6 6 Sled událostí V roce 2004  10. 1. opilý muž napadl záchranáře, který upadl do bezvědomí a utrpěl otřes mozku. Útočník poničil dvě sanitky, byl zatčen.  14. 1. Vladimír Špidla nařizuje problém vyřešit.  V lednu je obnovena vinohradská iniciativa.  Vinohradská nemocnice instaluje do sanitek čipy a spolupracuje s bezpečnostní agenturou.  Pražští záchranáři absolvují kurzy sebeobrany.

7 7 Sled událostí V roce 2004  18. 2. zamítla vláda návrh novely trestního zákona Ivana Langra o tvrdších trestech pro zdravotníky.  5. 3. opilec napadl záchranáře, který utrpěl poranění břicha.  16. 3. opilec poranil záchranáři krční páteř a hrudník.  1. 4. propustila Poslanecká sněmovna Langrův návrh k projednání ve výborech.

8 8 Jak se zdravotníci brání sami? kurzy sebeobrany psychologické kurzy – jak předejít konfliktu a odvrátit ho vybavení zdravotníků pepřovými spreji nebo paralyzéry čipy v sanitce a spolupráce s bezpečnostní agenturou únikové východy a detekční rámy v nemocnicích

9 9 Jaké řešení navrhují zdravotníci? 10minutový limit dojezdů pro policii vyšší tresty za napadení osob poskytujících první pomoc samostatný zákon o zdravotnické záchranné službě stejné výhody a nevýhody jako mají ostatní složky integrovaného záchranného systému

10 10 Jaké řešení navrhuje vláda? Ministerstvo zdravotnictví připravuje návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Ministerstvo vnitra připravuje rekodifikaci trestního zákona, podle které útok na zdravotníka bude okolností, která podmiňuje použití vyšší trestní sazby.

11 11 Doporučení Pokračovat v kurzech sebeobrany a psychologie Vytvořit zákon o zdravotních záchranných službách Maximálně 15minutový limit dojezdů pro policii Zvýšit tresty za napadení osoby, která poskytuje první pomoc Jako poslední možnost udělit záchranářům statut veřejného činitele


Stáhnout ppt "1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11."

Podobné prezentace


Reklamy Google