Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba chleba škvarkového Autor Hana Nykodymová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mechanické vlastnosti technických materiálů
Stroje a zařízení - spoje
Grafická úprava prezentace
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Výroba plundrového těsta
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Ekonomika– národní hospodářství
Chemické vlastnosti technických materiálů
Strojní zařízení – Test 1
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - HACCP
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Náležitosti výkresu VY_32_INOVACE_26_516
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Stroje a zařízení - spoje
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Není příloha, jako příloha
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Registrační číslo projektu
zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Registrační číslo projektu
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
CHEMIE - Chemická vazba
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0614.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Listové těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s technologickými postupy výroby listového těsta. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Vodánek, tuková cihla, bobtnání lepku, provalování a překládání. Datum 15.1.2013

Technologický postup výroby listového těsta

Ruční výroba listového těsta Úprava tuku a příprava vodánku Balení tuku do vodánku Překládání těsta

Úpravu tuku a příprava vodánku Tuk se zhomogenizuje a zapracuje se do něj malé množství mouky (10 – 15% z celkového množství). Upraví se do tvaru čtverce a nechá se v chladnu odležet.

Úpravu tuku a příprava vodánku – pokračování Vodánek se připraví z mouky, tekutiny a ostatních přísad. Ve šlehacím stroji se všechny suroviny spojí a vypracuje se hladké a nelepivé těsto.

Úpravu tuku a příprava vodánku – pokračování Vodánek se nechá odležet, musí se ošetřit, aby neoschl. Doba odležení je přibližně kolem 30 minut, je ovlivněna kvalitou lepku, množstvím tekutiny a přísad.

Balení tuku do vodánku Tuková cihla Vodánek

Balení tuku do vodánku - pokračování Odleželý vodánek se vyválí do tvaru kříže se zesíleným středem. Do středu se položí tuková cihla a zabalí se do vodánku. Tuk musí být řádně zabalený. Z cípů těsta se musí odstranit mouka.

Překládání těsta Válečkem vytlačíme rohy, vyvalujeme do obdélníku. Tvar obdélníku je důležitý Těsto rozměříme na 3 části, které přes sebe přeložíme. Přikryté necháme 30 minut odležet. Rozválíme do obdélníku, rozměříme na 4 části, přeložíme. Tento postup opakujeme ještě jednou. Hotové těsto uložíme do chladna.

Překládání těsta - pokračování Během provalování a překládání těsta je důležité odstraňovat přebytečnou mouku. Mouky dehydratuje vodánek, těsto pak při vyvalování praská. Okoralé těsto při provalování také praská. Optimální teplota pracovních prostor pro výrobu listového těsta je kole 15°C.

Chlazené listové těsto Zrychlený technologický postup – těsto nemá pravidelné listování, výrobky jsou méně objemné, ale jsou křehké, mírně zvrstvené a rozsýpavé. Všechny zpracovávané suroviny musí mít nízkou teplotu, 4 – 7°C. Pracuje se v chladné místnosti na studeném pracovním stole. Ve stroji se smísí mouka s tukem, aby se vytvořily hrudky, poté se přidá studená voda a přísady. Doba mísení je velmi krátká, aby v těstě zůstaly kousky tuku. Následuje provalování a překládání těsta. Tento druh těsta se používá pouze pro některé výrobky, např. laminované těsta.

Strojní výroba listového těsta Na lince Rheon – ze stroje je vytlačována těstová hadice, jejíž střed tvoří tuk. Vytlačená hadice je stlačována a vzniklý těstový pás postupně prochází vyvalovacími stanicemi a skládacími zařízeními. Na lince LLT – na vyválený lem těsta se nanáší vrstva tuku a těsto se stočí. Následuje provalování a překládání těsta.

Kontrolní otázky Popište výrobu vodnáku. Popište výrobu tukové cihly. Popište balení tuku do vodánku Popište překládání těsta. Jak se vyrábí chlazené listové těsto

Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-85-8 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní