Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
ZAMĚŘENÍ globálních grantů Olomouckého kraje Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OP Vzdělávání pro Konkurenceschopnost (2007 – 2013)
Seminář pro žadatele v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, červen VÝZVA GG OK.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Aktuálně k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzva k předkládání individuálních projektů ostatních.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Projekt „Modernizace vzdělávání – šance lepšího pracovního.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
OBLAST PODPORY 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání globální grant:Zvyšování kvality ve vzdělávání v Ústeckém kraji II seminář pro žadatele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Výzva k předkládání žádostí
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání MŠMT

Oblast podpory 1.1: Zvyšování kvality ve vzdělávání Podporované aktivity: Implementace nových kurikulárních dokumentů do praxe jednotlivých škol a informační podpora kurikulární reformy zaměřená na širší pedagogickou i rodičovskou veřejnost Zavádění vyučovacích metod,organizačních forem a výukových činností včetně tvorby modulových výukových programů s důrazem na mezipředmětové vazby, které vedou k rozvoji klíčových kompetencí Tyto podporované aktivity tematicky zaměřit v navrhovaných projektech do oblasti: Podpora komplexního rozvoje žáka Vytváření podmínek pro plošnou implementaci ŠVP ve školách a školských zařízeních, podpora aktivit metodických týmů, podpora pracovníků škol a školských zařízení zapojených do inovace ŠVP Podpora realizace a rozvoje ŠVP na základních školách – TÝM ZŠ Podpora činnosti ZUŠ při realizaci výuky a inovacích podle ŠVP pro umělecké obory ZUV (zkrácený pracovní název ZUV2 – 2011)

Podpora komplexního rozvoje žáka Cíle projektů: Metodická a obsahová podpora tvorby nových doplňujících vzdělávacích oborů, které jsou zaměřeny na komplexní rozvoj žáka (etická výchova, taneční a pohybová výchova) a implementaci průřezových témat (Osobnostní a sociální výchovy, Výchovy demokratického občana, Výchovy k myšlení v evropských a globálních souvislostech, Multikulturní výchovy, Environmentální výchovy, Mediální výchovy). Pilotní ověření možnosti a efektivity implementace nových oborů k doplnění kurikulárních dokumentů Předpokládané výstupy projektů: Pilotní ověření nových vzdělávacích oborů a nové možnosti při implementaci průřezových témat. Interaktivní metodické materiály s využitím integrace předmětů a průřezových témat Motivační texty a multimediální materiály, včetně manuálů pro žáky Předpokládaná výzva v květnu 2008 Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 70 mil. Kč

ZUV2 - 2011 Cíle projektů: Návaznost na IPn, jehož cílem je zavedení RVP do praxe a úspěšná tvorba ŠVP Odborné zpracování Manuálu k tvorbě ŠVP Plošná implementace ŠVP do ZUŠ a poskytnutí rozsáhlé metodické a logistické podpory Předpokládané výstupy projektů: Manuál ŠVP Metodické materiály pro jednotlivé obory ZUŠ Metodiky nových uměleckých oblastí – multimedia Předpokládaná výzva v dalším období (cca 2009) Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 7 mil. Kč

Podpora realizace a rozvoje ŠVP na základních školách – TÝM ZŠ Cíle projektů: V rámci kurikulární reformy podporovat kvalitu realizace ŠVP Podpora meziregionální spolupráce škol v této oblasti Monitoring procesu tvorby ŠVP na různých typech škol v různých krajích Předpokládané výstupy projektů: Inovované ŠVP Metodické materiály Vytvořená meziregionální partnerství nebo sítě škol předávajících si navzájem zkušenosti s realizací a inovací ŠVP Databáze ověřených školních metodik aktivních forem výuky Doporučení pro řešení problémů škol při realizaci a inovaci ŠVP Předpokládaná výzva v prosinci 2008 (projekt bude rozložen do 3 etap vzhledem k objemu finančních prostředků) Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 1,2 mld. Kč

Oblast podpory 1.2: Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podporované aktivity: Zvyšování kompetence pedagogických pracovníků pro odstraňování bariér bránících rovnému přístupu všech jedinců ke vzdělávání Uplatňování a zlepšování organizačních forem a výuky a vyučovacích metod podporujících rovný přístup ke vzdělávání, včetně tvorby individuálních vzdělávacích plánů, využití ICT a e-learningových aplikací Tyto podporované aktivity tematicky zaměřit v navrhovaných projektech do oblasti: Podpora výuky romského jazyka jako prostředku k integraci (vychází mj. z doporučení Rady Evropy)

Podpora výuky romského jazyka jako prostředku k integraci Cíle projektů: Uplatnění minoritního jazyka ve škole Zabezpečení materiálních i personálních požadavků pro uplatnění výuky romského jazyka a reálií v rámci volitelného či nepovinného předmětu Ověřit efektivitu výuky minoritního jazyka včetně reálií Předpokládané výstupy projektů: Vytvoření metodických a didaktických materiálů pro výuku v souladu se Společným evropským referenčním rámcem pro jazyky (Rada Evropy) Pilotní ověření výuky romského jazyka Nabídka výuky romského jazyka jako studijního oboru učitelského směru Zvýšení odborné kvalifikace pedagogických pracovníků v oblasti výuky romského jazyka Zahraniční výměna pedagogických pracovníků a žáků v oblasti výuky romského jazyka Předpokládaná výzva v prosinci 2008 Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 30 mil. Kč

Oblast podpory 1. 1:Zvyšování kvality ve vzdělávání a 1 Oblast podpory 1.1:Zvyšování kvality ve vzdělávání a 1.3: Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Projekty zasahující do aktivit ze dvou oblastí podpory : Podporované aktivity z oblasti 1.1 Zavádění vyučovacích metod,organizačních forem a výukových činností, které zvyšují kvalitu výuky cizích jazyků(včetně e-learingu) Vytváření podmínek pro dlouhodobé hostování plně kvalifikovaných učitelů cizích jazyků ze zemí EU Podporované aktivity z oblasti 1.3: Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení s důrazem na realizaci kurikulární reformy, na metodické vzdělávání, využívání ICT ve výuce, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod, souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání. Metodická podpora výuky cizích jazyků, včetně konzultační a poradenské činnosti a tvorby metodických nástrojů a dokumentů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení. Tyto podporované aktivity tematicky zaměřit v navrhovaných projektech do oblasti: Jazyková gramotnost

Jazyková gramotnost Cíle projektů: Vytvoření odpovídajících podmínek pro zvýšení jazykových kompetencí v cizích jazycích Zvýšení počtu kvalifikovaných učitelů jazyků a jejich soustavné další vzdělávání Rozšíření a aplikace moderních výukových metod Zpracování kvalitních metodických výukových materiálů v tiskové a multimediální formě Předpokládané výstupy projektů: Nové výukové metody (CLIL, výuka napříč předměty) Výukové a metodické materiály (i v multimediální formě) Zkvalitnění výuky cizích jazyků – zavedení moderních metod s použitím Společného evropského referenčního rámce a Evropského jazykového portfolia Metodické vzdělávání metodických pracovníků a školitelů Předpokládaná výzva v květnu 2008 Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 650 mil. Kč (rozložení do dvou etap)

Podporované aktivity v oblasti 1.1: Implementace nových kurikulárních dokumentů do praxe jednotlivých škol a informační podpora kurikulární reformy zaměřená na širší pedagogickou i rodičovskou veřejnost Zavádění vyučovacích metod,organizačních forem a výukových činností včetně tvorby modulových výukových programů s důrazem na mezipředmětové vazby, které vedou k rozvoji klíčových kompetencí Podporované aktivity z oblasti 1.3: Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení s důrazem na realizaci kurikulární reformy, na metodické vzdělávání, využívání ICT ve výuce, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod, souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání. Tyto podporované aktivity tematicky zaměřit v navrhovaných projektech do oblasti: Čtenářská gramotnost

Čtenářská gramotnost Cíle projektů: Zlepšení čtenářské gramotnosti žáků a schopnosti porozumět psanému textu s využitím alternativních metod (synteticko – analytická, genetická, splývavá a další) s akcentem na dovednosti žáků ve čtení a porozumění textu a vytvoření Metodiky Zavádění nových činností ve výuce vedoucích k efektivnímu využívání informačních služeb Předpokládané výstupy projektů: Manuály pro žáky a pro učitele Vyškolení regionálních koordinátorů lektorů pro implementaci interaktivních modulů do výuky a práce s manuály Interaktivní modely pro práci učitele Efektivní využívání informačních služeb ve školách Testovací materiály Vytvořená a stabilizovaná nadregionální síť spolupracujících škol Předpokládaná výzva v prosinci 2008 Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 63 mil. Kč

Podporované aktivity z oblasti 1.1 : Rozvoj znalostí, schopností a dovedností žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj s důrazem na environmentální oblast včetně realizace praktických (environmentálních) programů. Implementace nových kurikulárních dokumentů do praxe jednotlivých škol a osvětová a informační podpora kurikulární reformy zaměřená na širší pedagogickou i rodičovskou veřejnost na regionální úrovni. Rozvoj partnerství a síťování – partnerství, spolupráce a výměna zkušeností mezi školami a školskými zařízeními navzájem a mezi školami, školskými zařízeními, nestátními neziskovými organizacemi a dalšími aktéry v oblasti vzdělávání Podporované aktivity z oblasti 1.3 : Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení s důrazem na realizaci kurikulární reformy, na metodické vzdělávání, využívání ICT ve výuce, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod, souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání Tyto podporované aktivity tematicky zaměřit v navrhovaných projektech do oblasti:: Environmentální vzdělávání pedagogických pracovníků škol

Environmentální vzdělávání pedagogických pracovníků škol Cíle projektů: Podpora škol a školských zařízení při zapracování a realizaci průřezového tématu Environmentální výchova do ŠVP, ke svému zdraví, k okolnímu prostředí a zdravému způsobu života Informační podpora zajišťující větší efektivitu dopadu zapracování průřezového tématu environmentální vzdělávání Vznik a koordinace národní sítě škol jako profesní sdružení zajišťující environmentální vzdělávání Systematizace a zlepšení přístupu cílových skupin k informacím o udržitelném rozvoji zejména poskytováním odpovídajících informací příkladů dobré praxe Vznik a stabilizace nadregionálních sítí spolupracujících škol Rozvoj profesních kompetencí jednotlivých učitelů a managmentu škol a školských zařízení Modernizace společných postupů na úrovni školy Evaluace vzdělávacích programů

Předpokládané výstupy projektů: Rozšíření znalostí a dovedností žáků v problematice udržitelného rozvoje Rozšíření znalostí pracovníků ČŠI v problematice udržitelného rozvoje Zveřejnění příkladů dobré praxe a studií Vytvořená a stabilizovaná nadregionální síť spolupracujících škol Předpokládaná výzva v prosinci 2008 Předpokládaný objem finančních prostředků na aktivity: 495 mil. Kč

Příjemci podpory Příjemci podpory výše uvedených podporovaných aktivit – Individuálních projektů ostatních : Příspěvkové organizace a organizační složky státu podřízené MŠMT Ústřední orgány státní správy Školy a školská zařízení (tj. právnická osoba vykonávající činnost školy a školského zařízení zapsaná ve školském rejstříku) Vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách Právnické osoby působící ve vzdělávání Kraje podle zákona č. 129/2000Sb. o krajích Sdružení a asociace škol Nestátní neziskové organizace

Děkuji za pozornost. Prezentaci připravili: PaedDr. Jiřina Tichá Jirina.Tichá@msmt.cz a Ing. Hana Krýzová Hana.Kryzova@msmt.cz