Suchary, strouhanka, macesy Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Suchary, strouhanka, macesy Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Suchary, strouhanka, macesy. Klíčová slova: Suchary, strouhanka, macesy, těsto, pečení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_16
Suchary, strouhanka, macesy Výroba sucharů, strouhanky a macesů
Suchary Kynuté těsto, příprava přímým vedením na záraz Vyzrálé těsto se dělí a tvaruje na veky Pečou se ve formách při 250 °C Získají se tzv. krudony Krudony se nechají 12 – 24 hod. odležet Krájí se na plátky 5 – 8 mm silné Plátky se restují při 190 – 210 °C
Druhy sucharů Dietní suchar Jemný suchar Karlovarský suchar Speciál Čajový máslový suchar Zdravotní suchar
Strouhanka Z nadbytečného nebo deformovaného pečiva Kratší trvanlivost Pečivo musí být dokonale vysušené
Strouhanka Speciální výroba Veky z kynutého vodového těsta Veky se drtí na kousky Rozdrcené kousky se melou na strouhanku
Macesy Nekynuté pečivo z vody a pšeničné mouky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN 80-902-9221-6. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.