Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv průmyslu na životní prostředí
Advertisements

Chemické zatížení krajiny
Ekologické aspekty vody
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Skládky Obsah: • Co to je skládka • Černé skládky • Legální skládky
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Půdy jsou všude kolem nás.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Exogenní geologické děje
Zemědělství.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
PEDOSFÉRA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Hydrosféra základní složka života
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Přírodní činitelé.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY
ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017.
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
vnější přírodní činitelé
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Uhlí.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Pedosféra = půda na Zemi
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Transkript prezentace:

Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ

Víš že… V roce 2014 každý obyvatel ČR vyprodukoval 310 kg odpadu za rok V roce 2014 bylo v ČR recyklováno pouze 15% komunálního odpadu, z toho nejvíce plastů V roce 2014 bylo stále více než 50% komunálního odpadu skládkováno

Důvody znečištění: Skládky Eroze Těžba nerostných surovin Transport Kyselé deště

Skládky Skládka je zařízení pro trvalé uložení odpadu a je to nejstarší řešení likvidace odpadu vznikajícího z lidské činnosti. V historii byly skládky nejčastější formou organizovaného odpadového managementu, společně se spalováním, a zůstávají ve své pozici na mnoha místech ve světě.

Eroze Eroze je přirozený proces rozrušování a transportu objektů na zemském povrchu. Příčinou eroze je mechanické působení pohybujících se okolních látek - především větru, proudící nebo vlnící se vody, ledu, sněhu, pohyblivých zvětralin a nezpevněných usazenin. Eroze půdy se zhoršuje lidskou činností – kácení lesů, intenzivní zemědělská produkce, meliorace

Těžba Těžba je dobývání nerostných surovin z přírody. Může jít např. o rudy, kámen, uhlí, kaolin, rašeliny nebo jiné suroviny, ale také dřevo.

Transport Moderní společnost je založena na transportu. Transportují se suroviny, výrobky i lidé V průběhu transportu potřebujeme vystavět dopravní tepny Transportní zařízení jsou poháněna ropnými produkty Transportujeme věci, které v průběhu havárie poškodí okolní prostředí, vsáknou do půdy

Ropovody Jsou speciálními transportními zařízením V mnohých oblastech jsou vedeny po povrchu země. V případě havárií ropa uniká, vsakuje se do půdy a znečišťuje okolí

Kyselý déšť Kyselý déšť je definován jako typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Kyselý déšť je ale způsoben oxidy síry, pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv. Kyselé deště mění strukturu půdy a poškozují přírodní prostředí

Zdravý les Lesy podporují vznik srážek. Stromy a lesy jsou přirozené chladící systémy. Stromy a les zásadním způsobem tlumí rozdíly teplot v krajině. Vyrovnávají rozdíly teplot mezi dnem a nocí i mezi místy. Lesy generují toky vzduchu a vlhkosti. Stromy a lesy přispívají k zásobování podzemních vod. Lesy zmírňují dopady záplav.

Zdroje: Obrázky: https://media.novinky.cz/881/278817-top_foto1-gekoc.jpg?1316266201 http://www.odpady-portal.sk/Dokument/100285/skladky-odpadov.aspx http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/150/11966.jpg http://img.abicko.cz/img/5/full/404103-img-import-zluty-ku-800-je-videt-na-nekolik-stovek-metru-az-v- porovnani-s-clovekem-vynikne-jeho-monstroznost.jpg http://im.tiscali.cz/nasepenize/2010/08/02/543302-treti-ropovod-do-cr-by-mohl-vest-z-rakouska-nebo- nemecka-653x367.jpg http://www.petrol.cz/media/57360/oilspillthailand2_599x393.jpg http://soubory.eto.vurv.cz/obr/ZZ-KCM-VURV-2008-final_html_227e8a1a.jpg http://www.olgabu.cz/harmonicke-obrazy#null