ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem 1
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18
Shoda přísudku s podmětem
Hrátky s češtinou.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Shoda podmětu s přísudkem Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3211 NázevShoda podmětu s přísudkem Téma hodinyShoda podmětu.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná VY_32_INOVACE_05_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_1.ČTVTRTLETNÍ PRÁCE Téma: 1.ČTVTRTLETNÍ PRÁCE Vytvořeno: září 2011 CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Co je to několikanásobný podmět?
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Shoda podmětu s přísudkem
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ČJ.3.25 Anotace
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Téma: SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Vytvořeno: září 2011 CZ.1.07/1.4.00/21.1921

Anotace Shoda přísudku s podmětem Určeno pro výklad v 5. roč. Ucelený přehled všech pravidel Vhodné na procvičení probíraného učiva

Pravidla pro shodu Je-li podmět Rodu mužského životného píšeme v přísuku –i 2. Je-li podmět Rodu mužského neživotného píšeme v přísudku -y 3. Je-li podmět Rodu ženského píšeme v přísudku –y 4. Je-li podmět Rodu středního píšeme v přísudku -a

Několikanásobný podmět Je-li podmět Rodu mužského životného + rodu mužského neživotného = -i 2. Rodu mužského životného + rodu ženského = 3. Rodu mužského životného + rodu středního = 4. Rodu ženského + středního = Páni a jejich hrady stárli. -i Páni a jejich ženy stárli. -i Páni a jejich hříbata jeli. -y Klisny a jejich hříbata se pásly.

Doplň: Rybáři chytil_ pěkné ryb_. Růže krásně voněl_. Kůzlata se vesele pásl_. Stroje velmi hučel_. Maminky se na děti zlobil_. Oči nás pálil_. Uši nám trémou hořel_. i y y a y y y y

Doplň: Myslivci a jejich psi lovil_ divou zvěř. Tatínek s maminkou nakupoval_ dárky pro děti. V televiz_ vysílal_ pěkný pořad pro mládež. Naši psi a štěňata na cizí lidi zle štěkal_. Růže a jasmíny v naší zahradě krásně voněl_. Jablka a hrušky již dozrál_. Řidiči jel_ s kombajny po pol_. i i i i i y y i i

Použité zdroje ŠPULÁKOVÁ, Ivana a Zita JANÁČKOVÁ. Opakujeme češtinu ve 3.-5. ročníku: pravopisná cvičení, diktáty. V Brně: Nová škola, 1998. ISBN 80-85607-69-7. http://microsoft.com