VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Jaroslav Vrchlický Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
JOSEF VÁCLAV SLÁDEK JAROSLAV VRCHLICKÝ JULIUS ZEYER Mgr. Michal Oblouk
Představitel skupiny lumírovců
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Ruchovci a Lumírovci 70. a 80. léta 19. století 9. třídy.
Identifikátor materiálu: EU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Reálie - bankovky.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
William Shakespeare.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Lumírovci 8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Nela Sováková, Johana Černá
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
RISKUJ! KAREL IV..
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
JOSEF VÁCLAV SLÁDEK JAROSLAV VRCHLICKÝ JULIUS ZEYER Mgr. Michal Oblouk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
vypracovala Markéta Jurečková
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Jaroslav Vrchlický
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život Karla IV..
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Opakování z literatury 8. r.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Ruchovci a lumírovci.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Moderní básnické směry v Čechách
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 JAROSLAV VRCHLICKÝ
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století 2. polovina 19. století Jaroslav Vrchlický

Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník 8. Popis prezentace Žáci se seznámí s osobností Jaroslava Vrchlického, s jeho životem a tvorbou, osvojí si názvy jeho básnických sbírek a odpoví na otázky v závěru prezentace.

Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912

Z jeho života: Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho strýc, farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat teologii. Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a románské jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako vychovatel.

Z jeho života: Emil Frída Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem , se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho , farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat . Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako . strýc teologii románské vychovatel

Na studiích se seznámil s Josefem Václavem Sládkem a Aloisem Jiráskem a spolu založili skupinu lumírovců Po svém návratu působil jako učitel a později se stal profesorem moderních věd a získal čestný doktorát.

Na studiích se seznámil s Josefem Václavem a Aloisem a spolu založili skupinu Po svém návratu působil jako učitel a později se stal moderních věd a získal čestný doktorát. Sládkem Jiráskem lumírovců profesorem

Pseudonym Vrchlický: Pseudonym pro něj vymyslel jeho přítel, lékař Josef Thomayer. Jako studenti navštívili na jaře rozkvetlé údolí říčky Vrchlice u Kutné Hory a on byl unesen nádhernou jarní scenérií.

Na počátku 90. let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. Bylo to způsobeno rozvratem manželství a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce mozková mrtvice, která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v Domažlicích, kde také roku 1912 zemřel.

Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. devadesátých Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. Bylo to způsobeno a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce , která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v , kde také roku 1912 zemřel. rozvratem manželství mozková mrtvice Domažlicích

Pamětní deska

Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky epopeje Poutí k Eldorádu Okna v bouři Damoklův meč Sonety samotáře Selské balady Epické básně

Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky Poutí Okna meč Sonety Selské epopeje Poutí Okna meč Sonety K Eldorádu V bouři Selské balady Damoklův Epické básně samotáře

Za trochu lásky... Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v ledu - ale v duši věčný máj, šel vichřicí - však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci perly rosy. Za trochu lásky šel bych světa kraj jak ten, kdo zpívá u dveří a prosí.

Doplň chybějící výrazy do textu básně: Za trochu lásky... Za trochu bych světa , šel s hlavou odkrytou a šel bych , šel v ledu - ale v duši , šel - však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci . Za trochu lásky šel bych jak ten, kdo u dveří a . lásky šel kraj bosý věčný máj vichřicí kapky rosy světa kraj prosí stojí

Drama Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Zdeněk Podskalský. Děj se odehrává v době vlády Karla IV., který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup ženám. Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila žárlivost a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu.

Drama Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Děj se odehrává v době vlády ., který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup . Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu. Zdeněk Podskalský Karla IV. ženám žárlivost

Filmové zpracování díla - muzikál Noc na Karlštejně: Klikni: http://hrabenka-vilhelmina.webnode.cz/nejoblibenejsi-filmy-/noc-na-karlstejne/

Český král a římský císař Karel IV Český král a římský císař Karel IV. nechal postavit Karlštejn jako panovnickou pokladnici, kam by uložil říšské korunovační klenoty a svaté relikvie.

Které jazyky studoval? Kdo měl v mládí největší vliv na Vrchlického? Odkud pochází pseudonym Vrchlický? Které básnické sbírky napsal? Jak se jmenuje jeho nejznámější divadelní hra? Kdo režíroval její filmové zpracování? Kdy a proč prožíval svoji největší životní krizi?

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Vrchlický http://ld.johanesville.net/vrchlicky http://www.atlasceska.cz/praha/vrchlicky-jaroslav/ http://lady-kiara.webgarden.cz/jaroslav-vrchlicky-za-trochu