Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"— Transkript prezentace:

1 Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Základní škola a Mateřská škola Doksy – Staré Splavy, příspěvková organizace Sada VY_32_INOVACE_05 Český jazyk VL -4.,5. roč ,t.s. ,vzdělávací oblast- Člověk a jeho svět Klíč k zápisu sady Předmět-ročník-pořad. Číslo DUM.autor DŮM, vzděl. oblast DUM vypracován dne: Ověřeno ve výuce dne:

2 KAREL IV. ANOTACE  Výuková prezentace seznamuje žáky se životem a činech Karla IV. Seznamuje žáky s významem tohoto panovníka pro tuto zem . Na prezentaci navazuje pracovní list KAREL IV. Materiál je určen pro interaktivní výuku a může být použit k online úkolům. DATUM   AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Získání znalostí o životě a činech císaře a krále Karla IV. Lucemburského. SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY  - KLÍČOVÁ SLOVA  Otec vlasti , Karel IV. , císař , král, univerzita DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU Prezentace DRUH INTERAKTIVITY  Kombinovaná s pracovním listem KAREL IV. CÍLOVÁ SKUPINA Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ Základní vzdělávání- první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA  9-11 LET CELKOVÁ VELIKOST  8,40 MB

3 KAREL IV. Tereza Skálová

4 KAREL IV. Římský císař, český, římsko-německý, italský a burgundský král, hrabě lucemburský, markrabě moravský

5 RODIČE JAN LUCEMBURSKÝ ELIŠKA PŘEMYSLOVNA

6 MLÁDÍ Narodil se 13.května 1316 v Praze ,byl pokřtěn jménem VÁCLAV. Jako malý čelil rozporům svých rodičů, které zapříčinily, že byl malý princ odloučen od matky a vychováván ve Francii. Zde přijal jméno KAREL , po svém kmotrovi francouzském králi. Ve Francii se oženil s BLANKOU S VALOIS.

7 VZDĚLÁNÍ Ve Francii na pařížské univerzitě studoval Karel svobodná umění a učil se diplomacii . Uměl číst a psát, což nebylo v té době u panovníků běžné. Ovládal latinu, francouzštinu, italštinu a němčinu.

8 MLADÝ KAREL A ČECHY Česká šlechta požadovala v roce 1333 po Janu Lucemburském, aby se Karel ujal vlády v zemi. Král jim vyhověl a synovi udělil titul moravského markraběte. Jan Lucemburský měl se synem spory , bál se jeho konkurence. Po příchodu do Čech se Karel setkal se zuboženým královstvím. Pražský hrad byl neobyvatelný. Těšil se na matku, kterou od dětství neviděl. Ta už byla mrtvá.

9 MOCNÝ KAREL IV. Roku 1346 byl zvolen německým králem.
Roku 1347 byl korunován českým králem. Roku 1355 byl korunován římským císařem. Korunovace v Římě

10 RODINA - MANŽELKY BLANKA Z VALOIS ANNA FALCKÁ
Sestřenice francouzského krále. Zemřela po krátké nemoci. Matka Václava , který zemřel v jednom roce. Za několik měsíců zemřela i ona.

11 ANNA SVIDNICKÁ ALŽBĚTA POMOŘANSKÁ Matka Václava IV. Zemřela při porodu. Říkalo se jí i ELIŠKA. Lámala meče. Matka Zikmunda Lucemburského

12 RODINA -DĚTI 5 dcer –Markéta (+malá) , Kateřina, Eliška , Anna, Markéta 4 synové – Václav (+malý) ,Václav ,Zikmund , Jan VÁCLAV IV. -vzdělaný -otcem rozmazlovaný ZIKMUND LUCEMBURSKÝ -vzdělaný diplomat -nepřítel husitů

13 KAREL IV. = OTEC VLASTI Karel velice miloval Čechy . Zajímal se o historii své rodné země a svých předků Přemyslovců. Svatováclavskou korunu nechal zhotovit na svou korunovaci českým králem.

14 1344 ZALOŽIL ARCIBISKUPSTVÍ PRAŽSKÉ
Arnošt z Pardubic se stal prvním pražským arcibiskupem.

15 1348 ZALOŽIL V PRAZE UNIVERZITU
Karel IV. zakládá pražskou universitu. Arcibiskup Arnošt z Pardubic předčítá zakládací listinu v přítomnosti zástupců všech čtyř fakult.

16 1348 ZAČAL ZAKLÁDAT NOVÉ MĚSTO PRAŽSKÉ
Karel pokládá základní kámen nového mostu.

17 NECHAL POSTAVIT HRAD KARLŠTEJN
Později zde byly umístěny korunovační klenoty.

18 NECHAL ZALOŽIT VELKÝ RYBNÍK
Dnes Máchovo jezero Foto autor

19 V době hladomoru nebyla pro lidi práce , proto nechal Karel IV
V době hladomoru nebyla pro lidi práce , proto nechal Karel IV. stavět hladovou zeď na Petříně a tím zajistil nové pracovní příležitosti.

20 ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY KARLA IV.

21 KAREL IV. ZEMŘEL 29.LISTOPADU 1378
V pohřební řeči byl císař poprvé nazván OTCEM VLASTI.

22 POUŽITÝ MATERIÁL: cit Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"

Podobné prezentace


Reklamy Google