Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030119 Název: Lucemburkové 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu na počátku vlády Karla IV. a je zaměřen na jeho mládí. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

2 Karel IV. (Otec vlasti) (*14. 5. 1316 – +29. 11. 1378)
Karel IV. byl patrně prvním českým králem, který dovedl číst a psát. Byl prvním hluboce vzdělaným panovníkem na našem trůně. K tomu velmi nadaným, všestranným a schopným. V jeho osobě se stal poprvé římským císařem panovník malé země, navíc slovanské. Praha se za jeho vlády proměnila ve výstavné evropské velkoměsto, a to tempem nikdy už později nedosaženým. Koncipoval svou politiku nikoli v měřítku Čech, ale Evropy. A ne na úrovni okamžitých nápadů jako jeho otec Jan, ale v promyšlené dlouhodobé strategii.

3 1

4 Mládí Jako malý čelil Václav rozporům svých rodičů → nejprve se s matkou ukryl na hrad Loket → Eliška byla vykázána do Mělníka a odloučena od syna → ten byl uvězněn na Lokti ( z obavy, aby ho česká šlechta nedosadila za krále) a poté na Křivoklátě.

5 Hrad Loket 2

6 Křivoklát 3

7 V roce 1323 ho otec předal na vychování francouzskému dvoru
V roce 1323 ho otec předal na vychování francouzskému dvoru. Ve Francii na pařížské univerzitě studoval Karel svobodná umění a učil se vladaření. Uměl číst a psát, to nebylo v té době u panovníků běžné. Ovládal latinu, francouzštinu, italštinu a němčinu. Po francouzském králi Karlu IV. Sličném, který byl jeho kmotrem, přijal jméno Karel (1323 biřmování). Učitelem a později přítelem mu byl Roger Pierre de Rosiéres (později Kliment VI.)

8 Karel IV. Sličný a Marie Lucemburská, Karlův strýc a teta
4

9 1323, jako 7letý se Karel oženil se stejně mladou Blankou (Markétou) z Valois. Jejich sňatek byl předem domluven. Ve Francii a v Lucembursku strávil Karel sedm let. Poté spravoval severoitalské državy svého otce, kde získal první vladařské zkušenosti

10 Karel a Blanka z Valois 5

11 Použité materiály a seznam citací
Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218"

Podobné prezentace


Reklamy Google