Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte"— Transkript prezentace:

1 1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
1) Znáte děj této divadelní hry? Stručně ho převyprávějte. 2) Charakterizujte postavy vystupující v ukázce a vysvětlete motiv jejich jednání. 3) Jaký je Karel VI. V této ukázce? 4) Získáváme z této ukázky nějaké historické či dobové informace? Vzpomeneš si i na jiné ze známého filmu?

2 2) Z jakého pohledu je tentokrát Karel VI. líčen?
Když mu kynulo několik klidnějších dnů, zajížděl Karel rád na Karlštejn, který byl stále krásnější a útulnější, vyzdoben novými freskami a deskovými obrazy mistra Teodorika; toho zvával Karel často ke stolu a věnoval mu statek v obci Mořině, aby se nemusel starat o živobytí a měl blízko k pracovně na hradě. – Do té silné hradní věže zaklínám vzpomínky na dětství ve Francii, ukazoval Karel Alžbětě, když spolu přijížděli ke Karlštejnu. Kaple svatého Kříže byla už také hotova; Karel si přál, aby stejně jako hrob svatého Václava v pražské katedrále i zde byly stěny zdobeny českými polodrahokamy, které tak miloval. Pod zlacenou klenbou a za mříží vykládanou chryzoprasy vítal Karla obraz Tomáše di Modena; rád poklekal u pulpitu z libanonského cedru a nořil se do myšlenek, které mu zastupovaly modlitby; když byl sám, nocoval ve světnici s trámovým stropem a malovaným deštěním. 1) Charakterizuj povahu Karla VI. V tomto textu. V jaké fázi života se nachází? 2) Z jakého pohledu je tentokrát Karel VI. líčen? 3) Získáváme z této ukázky nějaké historické či dobové informace? Která historická nepřesnost je zde vyvrácena? 4) O jaký literární žánr se jedná?

3 Karel IV. jako filmový hrdina?

4 Slasti Otce vlasti (1969) Režie: Karel Steklý
Scénář: Jan Procházka, Karel Steklý

5 Noc na Karlštejně (1973) Režie: Zdeněk Podskalský st.
Scénář: Jaroslav Vrchlický (podle stejnojmenné divadelní hry)

6 Smrt císaře a krále Karla IV. (1978)
Režie: Evžen Němec Scénář: Jiří Šotola

7 Hlas pro římského krále (2016)
Režie a scénář: Václav Křístek

8 Zdroje: Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě: Karel IV. po svém korunování na císařství. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: 9ho_v_%C4%8Cech%C3%A1ch_a_v_Morav%C4%9B/Karel_IV._po_sv%C3%A9m_kor unov%C3%A1n%C3%AD_na_c%C3%ADsa%C5%99stv%C3%AD. Lidská společenství potřebují neustále procházet pády a vzestupy říká historik Antonín: říká historik živý online magazín Ostravské univerzity [online]. Ostrava, 2017 [cit ]. Dostupné z: vzestupy-rika-historik-antonin/. Největší Čech. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Toulky českou minulostí: 137. schůzka: Císařem. Český rozhlas [online]. Praha: ČRo Dvojka, 1998 [cit ]. Dostupné z:

9 KOŽÍK, František: Kronika života a vlády Karla IV
KOŽÍK, František: Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského. Praha: Indeart, 2014. VRCHLICKÝ, Jaroslav: Noc na Karlštejně. Praha: Omega, 2013. NERUDA, Jan: Balady a romance. Praha: Tribun EU, 2009. Vita caroli-


Stáhnout ppt "1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte"

Podobné prezentace


Reklamy Google