Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912."— Transkript prezentace:

1 Jaroslav Vrchlický

2 Z jeho života: Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho strýc, farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat teologii. Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a románské jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako vychovatel.

3 Z jeho života: Emil Frída Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem , se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho , farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako . strýc teologii románské vychovatel

4 Na studiích se seznámil s Josefem Václavem Sládkem a Aloisem Jiráskem a spolu založili
skupinu lumírovců Po svém návratu působil jako učitel a později se stal profesorem moderních věd a získal čestný doktorát.

5 Na studiích se seznámil s Josefem Václavem
a Aloisem a spolu založili skupinu Po svém návratu působil jako učitel a později se stal moderních věd a získal čestný doktorát. Sládkem Jiráskem lumírovců profesorem

6 Pseudonym Vrchlický: Pseudonym pro něj vymyslel jeho přítel,
lékař Josef Thomayer. Jako studenti navštívili na jaře rozkvetlé údolí říčky Vrchlice u Kutné Hory a on byl unesen nádhernou jarní scenérií.

7 Na počátku 90. let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi.
Bylo to způsobeno rozvratem manželství a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce mozková mrtvice, která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v Domažlicích, kde také roku 1912 zemřel.

8 Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi.
devadesátých Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. Bylo to způsobeno a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce , která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v , kde také roku 1912 zemřel. rozvratem manželství mozková mrtvice Domažlicích

9 Pamětní deska

10 Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky epopeje Poutí k Eldorádu
Okna v bouři Damoklův meč Sonety samotáře Selské balady Epické básně

11 Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky Poutí Okna meč Sonety Selské
epopeje Poutí Okna meč Sonety K Eldorádu V bouři Selské balady Damoklův Epické básně samotáře

12 Za trochu lásky... Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v ledu - ale v duši věčný máj, šel vichřicí - však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci perly rosy. Za trochu lásky šel bych světa kraj jak ten, kdo zpívá u dveří a prosí.

13 Doplň chybějící výrazy do textu básně:
Za trochu lásky... Za trochu bych světa , šel s hlavou odkrytou a šel bych , šel v ledu - ale v duši , šel však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci Za trochu lásky šel bych jak ten, kdo u dveří a lásky šel kraj bosý věčný máj vichřicí kapky rosy světa kraj prosí stojí

14 Drama Noc na Karlštejně
Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Zdeněk Podskalský. Děj se odehrává v době vlády Karla IV., který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup ženám. Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila žárlivost a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu.

15 Drama Noc na Karlštejně
Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Děj se odehrává v době vlády , který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup . Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu. Zdeněk Podskalský Karla IV. ženám žárlivost

16 Filmové zpracování díla - muzikál Noc na Karlštejně:
Klikni:

17 Český král a římský císař Karel IV
Český král a římský císař Karel IV. nechal postavit Karlštejn jako panovnickou pokladnici, kam by uložil říšské korunovační klenoty a svaté relikvie.

18 Které jazyky studoval? Kdo měl v mládí největší vliv na Vrchlického? Odkud pochází pseudonym Vrchlický? Které básnické sbírky napsal? Jak se jmenuje jeho nejznámější divadelní hra? Kdo režíroval její filmové zpracování? Kdy a proč prožíval svoji největší životní krizi?

19 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Vrchlický


Stáhnout ppt "Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912."

Podobné prezentace


Reklamy Google