výtvarné vyjadřování od nejstarších dob

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUM Č.18 DUM Č.18 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Advertisements

Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 5– POWERPOINT - ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Název školy:
Druhy barev podle účelu
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
Portrét podle Jan van Eycka
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mimoevropské literatury
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Vzdělávací materiál: Indie Operační systém: Windows XP Professional
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Různé podmínky života na Zemi
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Výtvarné umění starověkého Egypta
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Život – pohledy na přírodu
Výtvarné umění v pravěku
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
WORD Tabulky - ohraničení
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Rozmnožování organismů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Transkript prezentace:

výtvarné vyjadřování od nejstarších dob DUM č.9 výtvarné vyjadřování od nejstarších dob Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_VIII.3 Vzdělávací oblast: Člověk a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Téma: Výtvarné vyjadřování od nejstarších dob- malba ovoce Datum: 2011 Ročník: druhý stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost –Výtvarná výchova Metodický materiál: Určeno pro zkvalitnění výuky a motivaci v hodinách výtvarné výchovy, jako materiál k hledání stop v dějinách výtvarného vyjadřování . Jméno: Mgr. Ludmila Cahová

Anotace Výukový materiál má vést k dovednosti zachytit temperovou malbou obraz ovoce.

Přírodní barviva Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. přírodní barviva [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/search?q=ru%C4%8Dn%C3%AD+v%C3%BDroba+-um%C4%9Bn%C3%AD+-zlato&source=lnms&sa=X&ei=FMHGUYThDMObO62rgLgH&ved=0CAYQ_AUoAA&biw=1272&bih=630#sclient=psy-ab&q=tp%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD+barviva&oq=tp%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD+barviva&gs_l=serp.2...10767.23634.1.23668.24.20.0.0.0.2.175.2354.2j17.19.0...0.0...1c.1.17.psy-ab.tO_9ldJZon8&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&fp=6c9caa33a1e85a2d&biw=1274&bih=609

Pigment (Obecně) barvivo. (Biol.) chemická látka (organického původu), jejíž přítomnost v buňce způsobuje změnu zbarvení založenou na selektivní absorpci světla. Jak v rostlinné tak živočišné říši může pigment významným způsobem ovlivňovat život jejího nositele. Příkladem pigmentů v těle rostlin a živočichů mohou být chlorofyl, hemoglobin, melanin nebo karotenoidy. Anorganická látka, většinou na bázi oxidů kovů, používaná pro potřeby výtvarného umění, zejména malířství. Existuje přibližně 16 skupin anorganických pigmentů, odvíjejících se od prvku, který má pro charakter pigmentu dominantní roli (namátkou: pigmenty z uhlíku, arzenu, titanu, kadmia, kobaltu, chromu, mědi…). Pigmenty na tržišti v Goa, Indie Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Pigment [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: Pigmenty na tržišti v Goa, Indie

Tempera Tempera (původně italský výraz: Al Tempera) je malířská technika, pro niž jsou charakteristické krycí rychleschnoucí nelesklé barvy s nesplývavými tóny, jejichž ředidlem je ve vodě rozpustná emulze (směs oleje a vody) - zejména v minulosti byla používána tzv. vaječná tempera. Dnes jsou pigmenty pojeny emulzí s emulgačním činitelem jako je klíh, kasein, vejce a vosk. Giotto di Bondone: Madonna, desková malba temperou, 1305 - 1310.

Tempera byla oblíbená ve středověké malbě nástěnné a deskové do 15 Tempera byla oblíbená ve středověké malbě nástěnné a deskové do 15. století. V 15. století si Jan van Eyck přizpůsobil tradiční středověkou temperu a vytvořil techniku, kterou přejala nizozemská malba 15. a 16. století: na křídový podklad nanášel temperovou podmalbu a obraz dokončoval barevnými lazurami spojenými fermeží, jimiž dosahoval hloubky tónů a lesku barvy. Olejová tempera byla přechodným stupněm k olejomalbě. V olejové malbě je tempera používána k podmalbě nebo malbě detailů. Zejména v minulosti byla požívána tzv. vaječná tempera. Dnes jsou pigmenty pojeny emulzí s emulgačním činitelem jako je klíh, kasein a vosk. Výsledná citace: AUTOR NEUVEDEN. Tempera [online]. [cit. 23.6.2013]. Dostupný na WWW: .wikipedia.org/wiki/Tempera

Ve výukovém materiálu byly použity fotografie a obrázky – /zdroj uveden pod kopiemi/, přednášky dějin umění – z vlastních zdrojů, bylo čerpáno z knihy Dějiny umění Aloise Bauera - bez přímé citace a texty z Bible. Výukové listy byly zhotoveny autorsky v grafickém programu.