Název: „Když tyran není nepřítel“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretační cvičení Historický seminář 4. ročník gymnázia
Advertisements

Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Environmentální výchova pro základní školu
Beseda s paní spisovatelkou
Orientece v čase Romana Straussová
Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Edita Vaníčková Makosová.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Rozbor uměleckého textu
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Taneční a pohybová výchova
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jan Opatřil….
Konverzace: Z čeho máte radost?. Kolja 3 Otázky a film.
Už zase skáču přes kaluže
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Vyber si některý z obrázků Přemýšlej pomocí obrázku, o čem by mohla být dnešní hodina, co tě k obrázku napadá? Zapiš si své nápady do sešitu + Zkus svůj.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
Přátelství v literatuře
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Rozfoukané pohádky Určeno pro MŠ a 1.tř. ZŠ Beseda s převážně praktickou částí (celkově tvořena ze 2 částí) Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Projekt do Výchovy ke zdraví
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika geografie.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
PODZIM A LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Ivana Tesařová
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: 1. Jazyk a jazyková komunikace
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Práva dítěte Výchova k občanství
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Den otevřených dveří Název školy Datum.
Sekce veřejných knihoven SKIP
ČTU, ČTEŠ, ČTEME ČTENÁŘSKÁ DÍLNA Den otevřených dveří
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Název: „Když tyran není nepřítel“ Bc. Edita Vaníčková Makosová , Knihovna Gymnázia Příbram Cílová skupina: 5. – 7. tř. ZŠ Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Člověk a jeho svět Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova Klíčové kompetence: k řešení problému, občanské, sociální a personální Časová dotace: 45 – 60 minut Anotace: Čtenářská dílna pracuje s knihou Všehokniha autora Guuse Kuijera, pomocí metody čtení s předvídáním děti uvažují o tématu domácího násilí. Cílem lekce je motivovat k přečtení knihy a uvědomit si aspekty domácího násilí a obrany proti němu. Následná prezentace je doplněna osnovou lekce i návody na můstky mezi ukázkami a časovou dotací všech aktivit, červený text lze z prezentace odstranit a tu pak použít:

V úvodu věnujeme diskusi nad tím, podle čeho vybírají knihy (podle doporučení, rozsahu, zda má či nemá ilustrace, jak velké je písmo, podle tématu…nechávám děti vyjádřit se, zasahuji pouze, pokud se stydí komunikovat. Pak jim ukážu Všehoknihu a ptám se, zda je to kniha, po které by sáhli. (Očekávám,, že řeknou, že ne. Zatím mi to vždycky vyšlo  Pak jim sdělím, že i já jsem tipolala knihu úplně špatně, jako první čtení, ale že jsem si jistá, že by se jim mohla líbit, a že je zkusím přesvědčit. (5 minut)

Zde rychlé seznámení s autorem knihy Zde rychlé seznámení s autorem knihy. Upozorňuju děti, aby si všimly roku narození spisovatele… má to souvislost na kterou mají přijít později (2 – 3 minuty)

Aniž bych dětem napověděla cokoliv o obsahu, hrdinech atd, jdeme na první ukázku. Pokud jsou to děti, se kterými nepracuji a „neznám „ se s nimi, čtu já nahlas, děti jen poslouchají. Potom společně s dětmi dáváme dohromady, co je možné z ukázky vyčíst, nebo si domyslet. Malujeme na tabuli (já) postavy a cokoliv , co jsme se o nich dozvěděli, nebo tušíme. Vytváříme tak síť postav, kterou během dalších ukázek doplňujeme. (ukázka 3 minuty četba – 3 minuty vykreslení postav)

Informace o tom, že je Tomáš zamilovaný do Elišky a že je z Holandska se z ukázek nedají vyčíst, takže doplňuji .

Snažím se, aby si děti představili dobu, ve které se děj odehrává Snažím se, aby si děti představili dobu, ve které se děj odehrává. Obvykle znají film Obecná škola a taky se dá použít počítačová hra Mafie 2. Chci aby si představili kulisi, oblečení, technické vybavení té doby. Taky musíme zmínit roli protestanské církve. Je třeba dětem vysvětlit o co jde. Pomáhá Komenský a Jan Hus. (10 minut)

Tuto ukázku děti čtou samy z nakopírovaného textu, potichu, každý sám pro sebe. Je třeba si předem domluvit, že se čeká na posledního, nikam se nespěchá. Je to silná ukázka, s dětmi obvykle „zamává“ Po přečtení je nechám aby si tiše sdělily dojmy, většinou jim stačí pohled a jedna věta. Podle věku a zdatnosti jim to trvá tak 10 – 15 minut.

Tady posunu trochu děj sama, vyprávím jim, jak se seznámil s paní Terezínskou a jak se jí bál a jak mu půjčila knihu. (2 – 3 minuty)

Tuto ukázku čteme společně, pokud to jde, nahlas, každý kousek Tuto ukázku čteme společně, pokud to jde, nahlas, každý kousek. Abychom předešli nervozitě, každé dítě si samo zvolí, jak dlouho chce číst, zda jednu větu, nebo odstavec. Zasahuji pouze, pokud je předčítač k nezastavení.

Po téhle ukázce diskutujeme s dětmi, jak by se asi zachovaly ony Po téhle ukázce diskutujeme s dětmi, jak by se asi zachovaly ony. Jestli by poslechly tatínka, a knihu vrátili, nebo by se vzbouřili. Mluvíme o motivech jednání tatínka (proč je tak přísný) i maminky (proč si to nechává líbit a nebrání se – motiv závislosti, izolace, nízkého sebevědomí… Potom se děti rozdělí do skupin a snaží se příběh domyslet. Každá skupina se musí shodnout na jedné verzi a tu prezentovat – cca 5 minut stačí. Děti obvykle chtějí vědět, zda se trefily, ale to já jim neprozradím, ale poradím jim, aby si knihu půjčily a dočetly.

Na úplný konec děti čtou ukázku z knihy kde Tomáš píše dopis Elišce a mají za úkol vybrat jednu větu, souvětí, nebo sdělení, které jim přijde důležité nebo se jim líbí z jiného důvodu. Když „svoje“ věty přečtou, ukážu jim poslední slide, kde je věta, kterou jsem vybrala já. Číslo stránky 37 a 38 (dopis Elišce). Poslední otázka pro vnímavé děti je, proč jsem chtěla, aby si všimly data narození spisovatele. Odpověď je, že v roce 1951, kdy se kniha odehrává mu bylo stejně jako našemu hlavnímu hrdinovi 9 let. Děti se ptají, zda je kniha podle skutečných událostí, ale to necháváme nedopovězené.